Нема експоненцијалног раста, све зависи од нас самих

БЕОГРАД: У Србији за сада нема експоненцијалног раста ни оболелих, ни преминулих од Ковида 19, али шта ће се дешавати у будућност зависи само од нас, од свакога појединачно, поново су вечерас поручили директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић и заменица директорка Инситута "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.
darija kisic
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић/Дарија Кисић Тепавчевић

Кисић је подсетила да се налазимо на крају четврте недеље, уз 1.171 потвђен случај и 31 пеминули особу, додајући да не би требало да се поредимо са земљама где се одигравају најлошији сценарији, у којима је дошло до колапса здравствених система.

Она је рекла да је, за разлику од тих земаља, код много мање, чак више него 10 пута, мање оболелих и преминулих.

"Али, да ли смо могли и ово да избегнемо - да, јесмо", рекла је Кисић.

Поручила је да када би се сви, од овог момента, понашали одговорно и савесно и када не бисмо дозволили да се преноси инфекција, онда за 15 дана не бисмо имали ниједан ниједна случај ове инфекције.

"Није то компликовано и сигурна сам да ми то можемо. Ако до данас нисмо схватили колико смо, као појединци, одговорни, сада је кључни моменат", поручила је Кисић Тепавчевић.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да за сада "стојимо" онако како смо се трудили, да нема експоненцијалног раста оболелих и смртних исхода, али шта ће се дешавати у будућности, у суштини зависи само од нас.

"Од нас и од оног малог процента суграђана који и даље мисле да се то неће десити њима. Свако може да буде неодговоран према свом здрављу, то је и лични избор, али код заразних болести, нисмо одговорни само за себе", истакао је Стевановић.

И он је указао да, када бисмо у овом тренутку, прекинули сваки конакт, односно, смањили га на најмању могућу меру, за две до три недеље био би забележен пад броја оболелих, а онда и смртних исхода након тога.

"Каква ће бити крива, обољевања и умирања, зависи од понашања сваког од нас појединачно", закључио је Стевановић.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести