Немачки модел учења уз рад и у српској пракси

Конференција „Дуално образовање – један европски модел за Србију“ изузетна је прилика да сви укључени у реализацију овог модела образовања у нашој земљи чују какви су његови резултати у Немачкој, европској држави с најразвијенијом економијом, у којој је дуално образовање имплементирано већ дуги низ година, рекао је јуче у Новом Саду градоначелник Милош Вучевић.
dualno
Фото: Grad Novi Sad

“Нови Сад је, као пионир у нашој земљи, прошле године дуално образовање увео у две школе и ове године по том моделу школује се 90 ученика, а за следећу годину, у складу с реалним потребама привреде, планирали смо да то буде у четири школе за шест одељења”, поручио је градоначелник.

Конференцију „Дуално образовање – један европски модел за Србију“, одржану јуче у Новом Саду организовали су Град Нови Сад и Фондација „Конрад Аденауер“ уз подршку Привредне коморе Србије, Немачко-српске привредне коморе и Министарства просвете Републике Србије.

“У дуалном образовању млади стичу знања на два места, у школи и у привредним субјектима, што доприноси да та знања буду квалитетнија и одмах употребљива“, рекла је помоћница министра провете за дуално образоање Габријела Грујић Гарић. “Оваквом врстом посвећености младима држава показује колико јој је стало до њих и до тога да им омогући да се после завршетка школовања овде и запосле“.

Дуално образовање, као проверен систем стручног образовања младих људи, уведено је и званично у наш образовни систем крајем прошле године, када је Народна скупштина усвојила Закон о дуалном образовању, израђен у сарадњи с Привредном комором Србије, Немачко-српском привредном комором, Друштвом за међународну сарадњу ГИЗ, и другим стручним институцијама.

По речима директора канцеларије Фондације „Конрад Аденауер” за Србију и Црну Гору Норберта Бекмана, организација, али и изузетна посећеност јучерашње конференције, доказ су колико се Србија, а нарочито Војводина и Град Нови Сад, залажу за обезбеђивање боље будућности младим генерацијама.

Уз примере добре праксе из Србије и Немачке, на јучерашњој конференцији разговарало се и о новоусвојеном закону и правилницима који ову област регулишу.

Фото: Grad Novi Sad

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.9464
Најновије вести