НИЈЕ БИЛО ВЕЛИКИХ ГРЕШАКА, АЛИ СЕ У ИЗВЕШТАЈУ ОПИСУЈЕ НАСИЉЕ Грујичић о СЛУЧАЈУ ПОРОДИЉЕ из Сремске Митровице: Не желим, нити смем да улазим у детаље

Комисија за ванредну спољну контролу у случају породиље Марице Михајловић из Сремске Митровице доставила је извештај Министарству здравља.
a
Фото: Ilustracija (Youtube Printscreen/Tanjug)

Према речима министарке здравља Данице Грујичић, тек када истрага буде завршена моћи ће да се објави шта се дешавало и какав је закључак спољашњег стручног надзора.

Како наводи министарка, мишљење колега да није било великих грешака, али да се у извештају описује насиље.

Министарка је, гостујући на Првом програму, рекла да ће можда неко тражити и одлуку судског медицинског одбора неког од универзитета.

Колеге су сјајно урадиле посао. Таксативно је наведено из минута у минут шта се дешавало и како се дешавало. Дали су своје мишљење да ту неких великих грешака није било, али ту постоји и тај моменат насиља које се описује. Ја не желим да улазим у детаље нити смем. Када се заврши истрага даћемо званично саопштење, рекла је Даница Грујичић за Радио Београд.

Од Лекарске коморе Србије стигао је захтев да им се проследи документација, с обзиром на то да треба да се иде на Суд части или Етички одбор, о чему ће одлучити Комора, наводи министарка.

У ситуацији која је мучна за све нас, јер беба је умрла, добро је што је жена изашла у јавност. О проблемима који постоје треба да се прича. Није све насиље. Постоје медицински захвати током порођаја који су потпуно легитимни и који служе томе да се убрза излазак бебе из материце. Некоме то може изгледати као насиље, али то је званичан медицински захват, медицинска процедура која се спроводи, наводи министарка.

Закључак Републичке стручне комисије је да се што пре изда брошура за труднице која ће бити доступна у свим домовима здравља, као и на сајту Министарства здравља.

У брошури ће бити наведено шта све може да се деси у току порођаја, како би жене биле на то спремне.

Дневник/Телеграф

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести