Никола Божић нови директор Истраживачке станице Петница

БЕОГРАД: Управни одбор Истраживачке станице Петница на редовној седници донео је одлуку да за новог директора те институције за додатно научно образовање младих именује Николу Божића, досадашњег програмског директора.
bozic
Фото: Youtube Printscreen

На седници је прихваћена молба дугогодишњег директора Петнице Вигора Мајића о повлачењу са тог положаја који је, између осталог, рекао да веома важно за такву институцију обезбедити квалитетан континуитет у раду и генерацијску транзицију.

"Добро је да постоји добра особа, која је кроз целу деценију стасавала за ову позицију, и која разуме Петницу у њеној суштини, као и све изазове који се пред нама налазе", навео је Мајић, пише у саопштењу Истраживачке станице Петница.

Наводи се да се нови директор Петнице, Никола Божић, више деценија бави образовањем, као и популаризацијом и промоцијом науке.

Између осталог, пише да је организовао више десетина образовних програма за студенте, ученике и наставнике, оставио концепте успешних интердисциплинарних програма који повезују различите научне дисциплине и иновирао приступ у образовном раду са наставницима.

Аутор је књиге за децу "Астрономија" (Креативни центар) за коју је добио и књижевну награду "Невен" за најбољу дечју књигу у области популарне науке и да пише научно популарне текстове и држи предавања, као и да је поводом постигнутих резултата на пољу промоције и популаризације науке од Министарства науке и технолошког развоја добио плакету "Милутин Миланковић".

Премијер Француске Републике 2018. године одликовао га је орденом и именовао га је за витеза у реду Академских палми, одајући му тако признање за његову посвећеност научној сарадњи између Француске и Србије, додаје се у саопштењу.

Божић је у Петници од својих средњошколских дана, где је био полазник на семинарима астрономије након чега је наставио ангажман као млађи сарадник, да би био и руководилац семинара астрономије, а свој пуни професионални ангажман ту је започео 2008. године као руководилац Одељења математичко-техничких наука, док је 2017. године изабран за програмског директора.

Председница Управног одбора Петнице Тања Аднађевић је, након седнице, изјавила је да је та истраживачка станица, од почетка свог рада, била предводник у иновацијама у образовању и својим примером охрабривала друге организације.

Навела је да је највећа вредност Петнице у обучавању будућих генерација које управо ту настављају свој рад и додала је да је, осим тога, велика мрежа интернационалних програма и сарадника још један изузетан показатељ квалитета њеног рада.

"Колега Божић је веома препознат у круговима и формалног и неформалног образовања како на националном тако и на интернационалном нивоу те смо уверени да ће се одржати континуитет високог квалиета рада Петнице", рекла је Аднађевић, наводи се у саопштењу.

Додаје се да Мајић остаје у Петници на новом радном месту саветника, како би у наредним годинама био присутан својом енергијом, идејама, ентузијазмом, искуством и знањем, и да би све Петничаре мотивисао и инспирисао.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести