Ноћ истраживача 27. и 28. новембра у виртуелном окружењу

БЕОГРАД:  новом термину, 27. и 28. новембра, али и у сасвим новом виртуелном окружењу, посетиоце манифестације "Ноћ истраживача" очекује узбудљиво, забавно и на различите, креативне начине, изазовно лице науке, најавили су организатори.
s
Фото: Youtube Printscreen

Више стотина српских научница и научника из 28 градова и места широм земље одлучило је да одговори на новонастале околности и не одустане од учешћа у највећој научној авантури у Европи.

Тако ће на сајту www.nocistrazivaca.rs овог петка и суботе бити доступно прегршт најразличитијих садржаја, научних видео серијала, квизова, изазова и савета који ће приближити сву разноликост научно-истраживачког позива.

У години у којој је значај науке и научних истраживања постао јаснији него раније, Европска ноћ истраживача показаће због чега је важно, али и узбудљиво бавити се науком.

Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду отвориће врата својим посетиоцима који ће уз неколико кликова моћи да истраже шта се све деси када се сударе физика и хемија. Уз туторијале за узбудљиве експерименте и дружења са научницима, говориће се и о плазми као четвртом агрегатном стању или о чоколади будућности.

Институт за биолошка Истраживања "Синиша Станковић" - Институт од националног значаја за Републику Србију, приказаће како изгледа један радни дан научника у својој лабораторији, откриће где се то све крију шећери, због чега су нам битне медоносне пчеле и дати важне савете из природне апотеке.

Центар за промоцију науке кроз занимљив видео серијал "Где станује наука" открива гледаоцима у неколико епизода на који је то начин наука присутна у нашим домовима, од дневне собе до кухиње.

Љубитељима интерактивног садржаја посебно ће бити занимљива AI/VI игрица која ће бесплатно моћи да се преузме 27. новембра.

Истражујући научни садржај и отварајући нове области, играч се шета од једне до друге локације у центру Београда и сам одређује смер игре.

Вече уочи Европске ноћи истраживача, 26. новембра са почетком у 18 часова на Зоом платформи, уз пренос уживо на Фејсбук страници Ноћ истраживача биће одржан разговор на тему "Куда може да иде овај свет".

У петак, 27. новембра, Фејсбук страница и званични сајт биће адресе са којих ће се у 15 часова посетиоци отиснути на "Пут око света за 60 минута", док ће у 16.30 почети предавање "10 најбрилијантнијих научних идеја".

Љубитељи уметности моћи ће уживо да прате и пренос научне минијатуре "Завири испод површине".

Одржавање Европске ноћи истраживача у онлајн окружењу доноси посетиоцима једну важну предност - први пут моћи ће за једно вече да погледају шта припремају научнице и научници из целе Србије.

Више од 25 градова укључено је у организацију овогодишње научне прославе, а најразличитији садржаји из целе земље биће доступни на званичном сајту.
 

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести