Ноћ истраживача 30. септембра и 1. октобра у Србији

БЕОГРАД: Манифестација "Европска ноћ истраживача у Србији - Улице под светлом науке" биће одржана 30. септембра и 1. октобра у 26 градова, где ће сви садржаји бити бесплатни за посетиоце, најавили су данас организатори.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Портпаролка Зорана Минчић је рекла на конференцији за новинаре да је циљ манифестације промоција науке и приближавање научно-истраживачког рада посетиоцима свих узраста, а 13. "Ноћ истраживача" биће одржана у Београду, Нишу, Крагујевцу, Инђији, Пироту, Панчеву, Чачку и Горњем Милановцу.

Ту су и Крушевац, Трстеник, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Лесковац, Рановац, Кикинда, Шабац, Петровац на Млави, Неготин, Зајечар, Јагодина, Ћуприја, Параћин, Свилајнац, Деспотовац и Рековац.

Руководитељка сектора за програмске активности Центра за промоцију науке из Београда Тања Аднађевић је подсетила да је предпандемијска "Ноћ истраживача" 2019. имала око 100.000 посетилаца и да се нада да ће ове године "достићи те бројке, ако не и превазићи".

Један од тематских фокуса манифестације биће нераскидиве везе науке и уметности, са акцентом на бројне начине који упућују да је често науке једна од врста уметности, а Аднађевић је као координаторка пројекта "Рефокус арт" истакла да су исте вештине кључне за каријеру истраживача неопходне такође у уметности.

С друге стране кроз активности пројекта "Сајенскул" научници ће се трудити да укажу на значај науке за свакодневни живот и кроз мкомбинацију забаве и науке разбију предрасуде о истраживачком послу.

Ванредна професорка факултета за физичку хемију у Београду и координаторка "Сајенскула" Биљана Шљукић Паунковић је истакла да је њихова основна идеја да се наука илуструје као мотор који покреће друштво.

 

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести