Ноћ истраживача: Дигитални лов на благо и чоколада будућности

БЕОГРАД: Европска ноћ истраживача ове године биће одржана у виртуелном свету, 27. и 28. новембра, а публика ће моћи да испрати бројне научне изазове - дигитани лов на благо, различите експерименте, предавања, као и да се дружи са научницима.
n
Фото: Tanjug (video)

Нешто другачија Ноћ истраживача, због епидемије вируса корона, свим заинтересиваним радозналцима широм Србије ове године ће понудити научни програм који ће бити доступан кроз неколико кликова, најавили су организатори.

Европска ноћ истраживача биће реализована кроз три пројекта, а биће укључено чак 28 градова из целе Србије.

Руководилац сектора за програмске активности Центра за промоцију науке Тања Аднадевић рекла је да је управо ова година посебно важна, јер је управо сада до изражаја дошао значај науке и чињеница да је она свуда око нас, као и да је наука отворена за различитости.

Приказаћемо неколико пројеката кроз виртуелни свет, кроз различите онлајн формате, и покушаћемо да посетиоцима приближимо колико је наука важна за све, рекла је она.

Ово ће бити јединстевена прилика да учесници из различитих градова могу да уживају у научном садржају, јер догађај нема смао локални карактер, већ сви који говоре и разумеју српски језик могу да се придруже научницима у виртуелном свету, додала је Аднадевић.

Редовна професорка Природно математичког факултета Универзитета у Новом Саду Тијана Продановић рекла је да ће фокус ове године бити на паметним апликацијама, преко којих може да се приступа научним подацима, док се преко сензора могу мерити и прикупљати научни подаци.

Такође, путем лајв стриминга моћи ће да се прате предавања науцника, на тему вируса корона, а виртуелни посетиоци моћи ће да поставе питања.

Причаћемо и о достигнућима у науци која су се десила у време пандемије, додала је Продановић.

Научна изложба - научно игралиште, од 15. новембра биће постављена у згради Ректората у Новом Саду, а биће доступни и виртуелни водичи преко андроид апликације Ноћ истраживача, док ће најмлађим Новосађанима бити достпна игрица Лов на науку.

Ванредна професорка Факултета за физичку хемију БУ Биљана Шљукић Паунковић је рекла да је циљ да посетиоцима скрену пажњу на значај алтернативних извора енергије, те да им покажу како да од ваздуха направе батерију, које се користе у свакодневном животу.

Посетиоце ћемо провести кроз онлајн интерактивно предавање, кроз 10 најбољих научних идеја у прошлости, а моћи ће кроз велику научну авантуру да упознају Чоколаду будућости, рекла је Паунковић.

Александар Јовић из Министарства просвете захвалио је научницима на истрајности, да и ове годне, и поред пандемије корона вируса, организују Ноћ истраживача и похвалио све њихове успехе у науци, и у овим изазовним временима.

Цео програм овогодишње манифестације биће доступан на сајту www.nocistrazivaca.rs.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести