НОВА ЕУ ПРАВИЛА Кућни апарати мораће да трају дуже

Европска комисија ратификовала је нове стандарде за кућне апарате који ће од произвођача захтевати дужи рок трајања производа и гаранцију о набавци резервних делова како би се смањила количина отпада и заштитила животна околина.
ves masina, pixabay
Фото: pixabay.com

Важећи стандарди углавном су фокусирани на ефикасну потрошњу енергије и воде а од 2021. године њихова ће измењена верзија, фокусирана на могућност поправки, обухватити и електричне уређаје попут телевизора, расветних тела, фрижидера и машина за прање суђа и веша, преноси Нови лист.

У измењеној ће верзији стандарда произвођачи бити обавезни да набављају резервне делове за независне сервисере у року од 10 година од датума куповине уређаја.

Обавеза ће бити и то да се ти делови замене употребом обичних алата и без оштећења производа.

Према проценама Европске уније, те би мере заједно с строжим прописима о обележавању требале да смање емисију угљен-диоксида за више од 46 милиона тона годишње.

Крајњи ефект требала би бити мања количина старих уређаја на отпаду и мања потрошња природних ресурса и мања емисија штетних гасова у производњи нових уређаја.

Нове мере неће се односити на уређаје попут паметних телефона и лаптопова чије једнократне батерије и софтвер с уграђеним 'кочницама' за перформансе критичари сматрају главним извором 'културе бацања'.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести