Нови Правилник о имунизацији: Заштита од актуелних заразних болести

НОВИ САД: Нови Правилник о програму имунизације ступио је на снагу, а стручњаци оцењују да он доноси усклађивање са савременим програмима имунизације развијених земаља света и представља велики помак у односу на претходну законску регулативу у овој области. Увођењем препоручене имунизације, што је једна од новина, омогућена је заштита против великог броја заразних болести које су код нас актуелне.
vakcinacija
Фото: Dnevnik (arhiva)

Нови Правилник о имунизацији најављује и увођење препоручене вакцине за децу и одрасле, а у Институту за јавно здравље Војводине кажу како је важно да лекари препознају индикацију за давање вакцине и дају потребне информације пацијенту, како би донео одлуку да ли ће прихватити имунизацију, с обзиром на то да је обавезна писана сагласност особе која се имунизује.

Највећа новина је увођење коњуговане полисахаридне вакцине против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније, у календар обавезне имунизације, као и увођење препоручене имунизације.

Препоручена активна имунизација лица одређеног узраста спроводи се на основу препоруке доктора медицине или доктора специјалисте одговарајуће гране медицине, који спроводи имунизацију уз претходну писмену сагласност лица које се активно имунизује, односно његовог законског заступника.

Примаријус др Снежана Медић из Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине каже да се препоручена активна и пасивна имунизација, по клиничким индикацијама, спроводи код лица код којих болест против које се имунизација спроводи може да има тежи облик или може да доведе до погоршања основног обољења, а на основу мишљења лекара уз претходну писмену сагласност тог лица, односно његовог законског заступника.


Калифорнијом хара хепатитис А

Од марта прошле године америчка држава Калифорнија бори се с епидемијом хепатитиса А.

Ситуација је постала толико озбиљна да је гувернер Калифорније Џери Браун прогласио варедно стање у окрузима Сан Дијего, Лос Анђелес и Санта Круз, где се ради санитација улица. За сада, према подацима Центра за контролу болести, оболело је 686 особа, хоспитализовано њих 447 а пеминула 21 особа.

Хепатитис А преноси се у овим окрузима са човека на човека, а углавном су у питању бескућници. Сој хепатитиса А карактеристичан је за Медитеран, а вакцина против овог вируса у употреби је од 1996.


Заразне болести против којих ће се спроводити препоручена активна имунизација лица одређеног узраста су варичела, обољења изазвана хуманим папилома вирусима, хепатитис А, хепатитис Б, грип, обољења изазвана стрептококом пнеумоније, херпес зостер, рота вирусне инфекције, менингококна болест, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, рубела, крпељски менингоенцефалитис и друге заразне болести у складу са законом по епидемиолошким индикацијама. Заразне болести против којих се спроводи препоручена активна имунизација лица по клиничким индикацијама су хепатитис А, хепатитис Б, грип, обољења изазвана стрептококом пнеумоније и друге заразне болести у складу са законом. Заразне болести против којих се спроводи препоручена пасивна имунизација применом серума, имуноглобулина, лица по клиничким индикацијама су: мале богиње, варичела, инфекција цитомегаловирусом, друге заразне болести у складу са законом, наводи др Медић и додаје да су заразне болести против којих се спроводи препоручена активна имунизација путника у међународном саобраћају трбушни тифус, хепатитис А, хепатитис Б, грип, дечја парализа и друге заразне болести у складу са законом и спроводе се у овлашћеним здравственим установама.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести