Новинару из Српске ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У ХРВАТСКУ: Два сата чекао на Батровцима да дођу “људи из хрватске обавештајне службе” да ПОРАЗГОВАРАЈУ с њим

ЗАГРЕБ: Новинар из Републике Српске Данијел Симић тврди да га је у среду око подне хрватска полиција задржала на граничном прелазу Батровци, и да му је потом уручено решење о забрани уласка у земљу.
Granicni_prelaz_Batrovci_54_SUS
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће 'доћи колеге да обаве разговор са мном' и да сачекам мало. Али да 'неће из Загреба, па ће бити брже. То мало се растегло на два сата чекања, рекао је Симић, преноси Index.hr.

Након тога, Симић каже да су га испитивали људи који се нису представили по имену, али су рекли да су из хрватске обавештајне службе.

Генерално, занимало их је откуд и како сам се ја нашао у Донбасу. Кад сам први пут дошао, ко су ми били контакти, а посебно како сам направио разговор с Вјекославом Пребегом, хрватским плаћеником, рекао је Симић.

Како је навео, разлог за малтретирање и противправно задржавање искључиво је његово ратно извештавање из Донбаса и други политички ставови, што му је, додао је, неколико пута наглашено током интервјуа.

Дакле, ово је чисто притисак на мене због мог рада. То најбоље илуструје колико се у ЕУ поштују људска и новинарска права, односно слобода мисли и говора, рекао је Симић.

Он је навео да на решењу које је добио није назначено да ли му је трајно забрањен улазак у Хрватску.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да језадржавање новинара Данијела Симића на граничном прелазу у Хрватској отворени притисак на медијске слободе и кршење основних људских права у која се ЕУ заклиње.

Република Српска је недавно била суочена са невиђеним притиском и од ЕУ због жеље да се уведе одговорност за јавно изговорену реч. Само месец дана касније, у Хрватској, која је чланица ЕУ, заустављен је и малтретиран новинар, само зато што је сматрао да има право и на слободу мишљења и слободу изражавања, изјавио је Додик за Срну.

 

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести