О историји и могућностима Дунавског региона

Дунавску зимску школу, која је отворена и радиће до 21.марта, организовао је Центар за историјска истраживања Филозофског факултета Универзитета у Новм Саду, у сарадњи са ДАРеЦ-ом

 (Danube Area Research Center) и Европском дунавском академијом из Улма (Немачка). Предавања за полазнике школе ће се одвијати на Андревљу, на Фрушкој Гори и у Новом Саду.

Школа је интердисциплинарна и интернационална а обухватиће низ различитих области, од подводне археологије, до сарадње са привредом. Теме које ће бити излагане на предавањима задате су ЕУ дунавском стратегијом и укључују: историју Дунавског региона; рестаурацију и очување културне баштине Дунавског региона; комерцијални и економски потенцијал овог региона; транспорт; туризам; могућности предузетништва региона; писање пројеката и прикупљање средстава за пројектне идеје.

Полазнике школе чини група од 25 младих истраживача из 12 земаља (Мађарска, Италија, Украјина, Румунија, Аустрија, Хрватска, Словенија, Немачка, Бугарска, БиХ, Словачка и Србија), а званичан језик је енглески. Предавачи су, такође, из различитих земаља.Дунавска зимска школа је развијена са циљем зближавања младих људи разних националности и академских позадина из Дунавског региона, који на овај начин имају прилку да учествују и присуствују разноврсном, свестраном и академском програму.

На свечаном отварању ове шестодневне школе, на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, госте је у име домаћина најпре поздравила проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, декан Филозофског факултета. Присутне су поздравили пожелевши им успешан рад и Владимир Павлов, покрајински секретар за науку и технолошки развој, затим Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума и проф. др Иван Јордовић, шеф Одсека за историју Филозофског факултета.

В. Ц.
 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести