О школским униформама одлучиће родитељи

После више од три деценије укидања ношења униформи у основним школама, све је извеснији њихов повратак, а идеја новог министра просвете Младена Шарчевића

 о повратку униформи у све српске школе, наишла је одобравање наставника али и већине родитеља.

– Моје лично мишљење је да би ђачке униформе требало вратити у школе! Наравно, за тако нешто потребна нам је подршка наставника и родитеља, као и сагласност око тога како би те униформе требало да изгледају – истакао је министар.

Специјална саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Драгана Миловановић потврдила је да би већ од наредне школске године униформа могла да постане обавезна за ученике основних школа у Србији, што зависи од тога када ће бити усвојене измене Закона о основама система образовања и Закона о основној школи.

- Размишља се о два модела - да школе буду власници униформи које ће се задуживати и враћати на крају школске године или да родитељи купе униформе. Било би потребно да свако дете има по две летње и две зимске униформе - рекла је Миловановић.
На питање да ли ће ученици у основним школама од наредне школске године носити униформе, одговориће родитељи попуњавањем упитника које им је преко школских управа проследило Министарсво просвете.

Драгана Миловановић истакла је да је обавеза школе да процени вољу родитеља, а ако они одлучце да се униформе уведу, два су модела како би се набављале- да их школа купи па изнајмљује ученицима или да их родитељи купују.
- Уколико су школе власници, деца би могла да их изнајмљују као што изнајмљују књиге у библиотеци и да их врате по завршетку циклуса. За сада постоји таква пракса у Београду, и одлично функционише - рекла је Миловановић.

Како школама недостаје материјал за рад, али и средства за основну хигијену, сва је прилика да ће униформе плаћати родитељи. Како каже Миловановић, ради се на томе да се заједно с Министарством за социјална питања оформе социјална предузећа која ће да шију униформе, те би тако њихова цена била приступачнија.

- Лично нисам против униформи, напротив, мени је униформа много значила јер ми је штитила гардеробу коју сам, као дете које је рано остало без мајке, сама морала да перем. Не мислим да је ношење униформи атак на креативност јер деца имају 24 сата да се креативно изразе кроз фризуру, шминку и гардеробу. Ипак, сматрам да је питање ношења школских униформи мање битно од неких горућих, као што
су осавремењавање наставе и ангажованост наставника у образовном процесу – каже Ангелина Радуловић из Удружења “Родитељ”, мајка троје деце, од којих су два школарци.

Како истиче, постоје истраживања која указују на смањење агресивности у школама у којима постоје униформе, али је питање да ли је решење у изједначавању деце по изгледу или о бољем управљању школама које се придржавају правила које постављају. Јер, не треба заборавити да многе школе имају Кодекс облачења и понашања, само је питање да ли се примењује.

И. В.
 

Од грба до ципела

Ђачке униформе у Србији носе деца у већини приватних основних и средњих школа, а до пре 30 година носила су их сва основношколска деца. Обавезне школске униформе и даље носе школарци у земљама Далеког истока (Јапан, Кина, Северна Кореја), у Турској, Грчкој, као и на престижним приватним школама у Западној Европи и Америци, али и све више у њиховим државним школама. Униформе су понекад и мајица одређене боје са грбом школе, али и комплетна гардероба, почевши од ципела па све до фризуре.
 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести