Обележене 22 године од бомбардовања Ниша касетним бомбама

НИШ: Парастосом и полагањем венаца на Споменик жртвама НАТО агресије на Универзитетском тргу у Нишу, данас је обележена 22. годишњица страдања цивила од касетних бомби, када је погинуло 16, а рањено 18 особа.
n
Фото: Youtube Printscreen

Генерал Владимир Лазаревић рекао је да су се НАТО злочинци на данашњи дан 1999. обрачунавали са непостојећом војском и недужним цивилима, користећи касетну муницију која је, истиче, забрањена.

"И овога дана, и ове године питамо исто што смо питали свакога дана у протекле 22 године - зашто су НАТО злочинци убијали наше суграђане и до када ће овај стравични злочин, масакр остати без казне?", упитао је Лазаревић.

Додао је да се знају имена пилота, њихових команданата, команданта свих НАТО снага...који су убили наше грађане и додао да се сва та имена налазе у пресудама Савезне Републике Југославије за почињене злочине.

"Нама остаје данас само да се поклонимо сенима страдалника, али и да не дозволимо да их поново убијају тиме што ћемо заборавити те невине жртве", рекао је Лазаревић.

Деминер Слађан Вучковић, који је остао без обе руке деминирајући касетне бомбе на Копаонику, каже да је 7. мај 1999. године упамћен као дан жалости, јер су наши цивили погинули у свом дворишту, на улици или пијаци када су на њих бачене касетне бомбе.

Наводи да ће тај дан остати упамћен и као дан "срама, стида, безобразлука и охолости", за све НАТО агресоре који су, додао је, напали бомбама наше недужне цивиле.

"Сада је 22 године прошло, ми нисмо заборавили и нећемо заборавити ни за 220 и не можемо никада ни опростити. Оног тренутка када су се дрзнули, када нису могли ништа да ураде нашој часној и храброј војсци, онда су почели да бомбардују цивиле", рекао је Вучковић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести