Обележено 85 година Руског дома у Србији

БЕОГРАД: Центар за науку и културу „Руски дом“ обележио је 85 година рада, а на свечаности је премијерка Ана Брнабић подсетила је да је Руски дом у српској престоници настао захваљујући великој љубави руског народа према матици након рата, те да је он постао место руског и српског сусретања и сарадње, која је била најинтезивнија у најтежим тренуцима.
ruski dom
Фото: Tanjug (preuzet materijal)

Помињући нераскидиве културолошке везе између две земље, пре свега изражене у језику и вери, Брнабић је навела да је много пута у историји Русија помогла Србији, али да се у години кад обележавамо век од од окончања Првог светског рата посебно мора поменути помоћ коју је цар Николај пружио Србији, због цега је она вечно захвална.

Премијерка је најавила отварање српског културног центра у Русији, те навела да је Србија поносна на оне који је промовишу у свету, помињући посебно глумца Милоша Биковића кога је недавно одликовао председник Путин.

Амбасадор Русије Александар Чепурин  рекао је да је празник Руског дома „улепшан победом Србије у Дубаију“.
Сећам се да је 2015. године било слично гласање у Унеску и сада се свет променио и то на корист Србије, рекао је амбасадор Русије.

Чепурин је подсетио да су Руски дом основали 1933. руски емигранти и да су „руски дом изградили у земљи која им је постала други дом“.

Руских домова има око стотину у целом свету, али овај у Београду је најстарији, први међу свима, број један, рекао је Чепурин и додао да се нада да ће приликом следеће посете Путина Србији бити договорено оснивање српског дома у Москви.

Фото: Tanjug (preuzet materijal)
Свечаности је присуствовао и патријарх Иринеј који је рекао да је Руски дом „златна нит“, која повезује два братска народа.

Наводећи да руски и српски народ гаје најближе односе вековима уназад, те да је руски народ много пута одиграо значајну улогу у српским приликама, патријарх је поручио: „Руси су нам увек помагали када је било најтеже, а онда када нису били у прилици да помогну никада нису одмагали“.

На свечаности су наступили руски војни оркестар „Александров“ и хор „Пјатницки“, а осим премијерке присуствовали су и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести