Од 700.000 долара опрема за кухиње, простори за децу...

БЕОГРАД: Пројекат "Подршка локалним заједницама и одговор на избегличку кризу" који је у седам општина спровела Фондација Ана и Владе Дивац, а финансирао УСАИД са 700.000 долара завршен је и тим поводом је данас у Дорћол плацу одржана завршна конференција на којој су представљени остварени резалтати. 
Projekat, Podrška lokalnim zajednicama i odgovor na izbegličku krizu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Пројекат је трајао 18 месеци, од марта 2016. до августа 2017. у седам општина у Србији: Шиду, Суботици, Димитровграду, Прешеву, Лајковацу, Тутину и Сјеницу, и захваљујући њему, рецимо, Народна кухиња суботичког Црвеног крста добила је опрему, што је омогућило припрему 400 додатних топлих оброка дневно намењених локалних заједници и мигрантима. По два мобилна ЕКГ апарата добили су суботички Дом здравља и Дом за децу ометену у развоју “Колевка” у Суботици, а у свих седам општина опремљени су простори за децу у пријемним центрима за избеглице . 
Директорка мисије УСАИД у Србији Аза ел Абд, подсећајући на број миграната који су прошли кроз Србију, и на то да се један број њих задржао, изразила је задовољство што су влада и народ Србије, како је рекла, урадили све како би помогли мигрантима и онима који су тразизли азил".

Абд је подсетила је да је током овог пројекта организовано више од 200 акција у којима су учествовали волонтери, а које су како је рекла "спојиле наше мигранте и становништво Србије" и оценила да су “грађани Србије су, пре свега, позитивни према мигрантима”.

Бранко Ружић, министар за државне управу и локалну самоуправу оценио је да је “Влада дала одговор на мигрантску кризу, да су се поменуте општине успешно ухватиле у коштац са тим проблемима, а све активности координисане са Комесаријатом за избеглице. 

“Држава се ухватила на прави начин са тим проблемима упркос скомним ресурсима”, нагласио је Ружић. 

По речима државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненада Нерића седам општина које су биле укључене у пројекат поднеле су велики терет и зато је овај пројекат био веома важан за њих, допринео је повећању ефиканости у управљању мигрантском кризом.

“Помоцник комесара за избеглице Иван Георгинов је скренуо пажњу на значај сарадње са невладиним и међнародним организацијама, а директорка Фондације Ана и Владе Дивац Ана Коешал је подсетила да је основани циљ фондације да помогне избеглим и расљеним лицима, као и да су до сада успели потпуно да интегришу у наше друштво више од 700 породица.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести