Од данас ради апликација за процену здравственог стања

БЕОГРАД: „Грађани који после прележаног вируса ковид 19 имају тегобе или осећају да се њихов ритам променио у односу на уобичајени начин живота од пре короне, од данас могу на порталу е-здравље да ураде тест самопроцене и сазнају да ли постоји потреба за одлазак код лекара”, каже за Танјуг директор Инфективне клинике КЦС др Горан Стевановић.
 Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović  Foto: Tanjug/video
Фото: Директор Инфективне клинике Горан Стевановић Фото: Танјуг/видео

Према његовим речима, циљ апликације за праћење здравственог стања пацијената који су прележали ковид 19, је да пружи одговор на питања да ли и колико често после прележане короне треба ићи на контроле, те какве је и да ли је оставила последице по здравље.

Стевановић истиче и да је апликација значајна како би се избегле дезинформације и грађани добили стручну процену на основу искрених одговора.

"Практично, не постоји орган или систем који не даје неке тегобе после короне. Сад треба видети да ли су то све баш последице ковида и то је један од разлога зашто смо иницирали тест самопроцене. Такође, да бисмо могли да направимо увид у ситуацију и видимо које су и које би могле да буду последице, а шта нема никакве везе са короном", каже др Стевановић.

Објашњава да је поред стабилне интернет везе и рачунара или телефона, грађанима потребан само ЛБО како би могле да ураде самопроцену на последице ковида.

"Подаци који укључују ЛБО су потребни да би систем могао да има увид у то колико наших грађана се пријављује да би сходно томе могле да се планирају даље реакције здравственог система за оне којима је то потребно. Грађани треба да буду искрени и да одвоје двадесетак минута, колико и траје један преглед код лекара", каже др Стевановић.

На питање на шта се грађани најчешће жале после короне, он наглашава да су тегобе различите, али да је широк спектар последица.


Од нас зависи колико ће јак бити нови талас

„Докле год се глобално не смири ситуација, ковид ће бити претња, од свих нас зависи колико ће нас на јесен жестоко погодити, а да ли хоће, врло вероватно да”, рекао др Стевановић.

Стевановић је за Танјуг истакао да се и даље треба пазити вируса корона, јер епидемија није завршена, што показују и бројеви, а да се види да су се грађани опустили.

"Није то ситуација само код нас, већ свуда у свету. Не може се код људи предуго одржати та пажња да је потребна превентивна заштита и кад се чини да су бројеви спустили - следи опуштање. То ће помоћи вирусу да се поново активира и видимо не само код нас већ свуда у окружењу и свету да бројеви поново расту" упозорио је он.

На питање треба ли да се плашимо јесени због новог таласа, др Стевановић подсећа да долази и сезона грипа и већег броја респираторних инфекција, па грађани треба да буду додатно опрезни.

"Ја бих истакао да и даље највише треба да се чувамо од короне. Са друге стране, јесењи и зимски период су време грипа. Захваљући одличном одзиву за вакцинацију против грипа прошле године и мерама које штите од респираторних инфекција, ми практично грип прошле године нисмо имали, тако да морамо сви заједно да мислимо о многим инфекцијама", закључио је директор Инфективне клинике.


"Видели смо да ковид уме да остави и озбиљне последице, попут фиброзе на плућима, разне тромбозе, проблеме са срчаним мишићем. Многе и нису тако озбиљне, али ремете живот. Апликација је ту да људи могу без одласка код лекара, да направе бар оквирну процену здравственог стања", поручује др Стевановић.

Додаје да тест теба да покаже има ли разлога за бригу и потребе за јављањем лекару, а да ће онда даље лекар поставити додатну дијагностику уколико има потребе.

"Ако имате неке тегобе или осећате било шта што вас разликује од вашег уобичајеног ритма од пре ковида, уђете на портал е-здравље, попуните тест и видите да ли имате разлога за бригу око последица ковида или можете слободно да наставите са животом", поручио је он.

Када је реч о блажим тегобама, др Стевановић указује на опадање косе и на умор који се јавља те саветује грађанима да се после прележане короне, барем шест месеци посвете више свом здрављу.

"Инфектолози су од почетка упозоравали и понављали да је инфекција вирусом ковид19 системска инфекција која улази кроз респираторни тракт и кроз плућа са можда најдрастичнијим манифестацијама на плућима, али да је то једно системско стање које захвата све органе, те је опрез неопходан", закључује др Стевановић.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести