Од данас возила са нечитљивим бројевима не могу да се региструју

БЕОГРАД: Нови правилник МУП-а, који је данас ступио на снагу, предвиђа да сва возила из увоза којима при првој регистрацији не може да се очита број мотора и шасије неће ни моћи да се региструју у Србији.
Tehnicki pregled/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Уколико се од данас у агенцији власнику кажу да не могу да се очитају поменути бројеви, то возило у Србији ће моћи само да се искористи за делове, објашњено је Танјугу у МУП-у.

Правилник то пооштрава како би се избегли покушаји увоза украдених возила која су подваљена неопрезним купцима.

Стари правилник је, такође, предвиђао да возило чији бројеви шасије и мотора не могу да се очитају морају да се подвргну форензичком прегледу или вештачењу при МУП-у, а новим правилником је прописана детаљна процедура.

У тим случајевима технички преглед власника возила шаље у полицију да добије уверење да су бројеви нечитљиви након чега полиција шаље на форензичко вештачење.

Ново је то што они који су до сада то радили, утискивали бројеве након вештачења, моћи ће то да раде до 19. јануара, а у међувремену ће морати, ко буде хтео то да ради на даље, да добије ново овлашћење од МУП-а.

Такође, биће тачно прописано ко и како може да укуцава те бројеве.

Правилник предивђа да може да иде на укуцавање само возило које је уписано у јединствени регистрар, што значи да може први пут да се региструје возило у Србји само ако је у том тренутку све апсолутно читљиво.

До сада су возило из увоза са нечитљивим бројевима приликом прве регистрације могла да иду на укуцавање.

Тако да за возила која су већ била регистрована у Србији ништа се не мења.

Предлог је да се за очитавање бројева шасије и мотора форензичком анализом, што се иначе већ годинама ради у полицији у Деспота Стефана, плати ако очитавање успе 3.000 динара за мотор, а за шасију 5.000 динара.

За вештачење у МУП - у, ако форензичка анализа не успе да очита бројеве, предложена је цена 25.000 динара.

Вештачење неће морати да се ради у МУП - у већ ће моћи да га раде и судски вештаци који ће имати своје цене.

EUR/RSD 117.5574
Најновије вести