Од наредне школске године часови српског и за ђаке у Словенији

НОВИ САД: Од школске 2020/2021. године, први пут од распада заједничке државе, основци у Словенији имаће прилику да похађају бесплатну допунску наставу из српског језика, а у којим ће се осмолеткама она одвијати знаће се 31. јануара.
Učionica Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Иницијатива, коју су подржали директори основних школа, потекла је од Савеза Срба Словеније.

У оквиру сваке образовне установе биће формиране две старосне групе, једна за ученике од првог до петог разреда, а друга за узраст од шестог до деветог разреда. Настава ће се одвијати у облику двочаса једном недељно, и то према званичном Програму основног образовања и васпитања у иностранству Министарства просвете Републике Србије, а ђаци ће имати три предмета: Српски језик, Моја отаyбина Србија и Култура српског народа.

Рок за упис је 20. јануар, док ће конкурс за наставнике српског језика бити расписан накнадно.

Из дана у дан број пријављених ученика расте, а досад је на списку њих 670 из готово свих већих словеначких места, каже Јадранка Бети из Сектора за образовање ССС-ЗСС.

Како додаје, избор наставника биће организован после коначног броја пријављених и тачног броја школа у којима ће се настава изводити.

Уз велико залагање Амбасаде Србије у Словенији успели смо да добијемо подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Министарства за дијаспору, који су препознали наше потребе и омогућили српској деци да први пут уче матерњи језик или да га усаврше, каже наша саговорница.

Иако се досад настава српског језика као матерњег није изводила у словеначким школама, она континуирано постоји већ 11 година у Копру, у оквиру Академског културно-уметничког друштва „Коло”.

Њихова школица српског језика постала је врло препознатљива, како по свом имену „Ћириландија”, тако и по великом броју пројеката, учешћа на литерарним и ликовним конкурсима у Србији и региону, па и по томе што је објавила две збирке дечјих радова, додала је саговорница.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести