Од сутра без заказивања и "Синофарм" вакцина

БЕОГРАД: Од сутра ће на свим вакциналним пунктовима широм Србије, бити омогућено вакцинисање без заказивања и вакцином "Синофарм", изјавио је данас директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић.
vakcinacija fifa
Фото: Дневник/ Вања Фифа

Прошле недеље почела је вакцинација без заказивања "Фајзеровом" и "Спутњик В" вакцином, а према речима Јовановића више десетина хиљада градана искористило је ту могућност.

Он је позвао све грађане да се вакцинишу.

"У току дана стиже 500.000 доза ''Синофармових'' вакцина, тако да ћемо сутра одмах позвати (на вакцинацију) грађане који су заказали преко портала е-Управе, али ћемо сутра слободно пустити вакцинацију и ''Синофарм'' вакцином, без заказивања", рекао је Јовановић за РТС.

Он је додао да је до сада у Србији дато 3.255.000 вакцина, од тога 1.945.000 прве дозе, а око 1.310.000 друге дозе.

Јовановић је навео и да је поред београдских општина, које су на врху табеле по броју вакцинисаних, више од 35 одсто пунолетних вакцинисано у Нишу, Ужицу, Сремској Митровици, Прибоју, Новом Саду, Кладову, Кикинди, Малом Зворнику, Сремским Карловцима, Крагујевцу, Пожаревцу и Књажевцу.

Најмање вакцинисаних, испод 20 одсто, имају Тутин, Нови Пазар, Лајковац, Мионица, Жагубица, Рача, Бујановац, Љиг, Житорађа, Бољевац, Владимирци, Ражањ, Дољевац, Варварин, Мерошина, Крупањ, Сјеница и Осечина.

Јовановић је додао и да је до сада у Србији око 39.000 странаца примило вакцину.

"Они могу да се пријаве преко портала е-Управе, чак иако немају пријављено боравиште у Србији, али дефинитивно приоритет у овом тренутку су наши држављани, максимални фокус у вакцинацији су наши грађани. Када будемо завршили вакцинацију наших грађана, ако буде довољно вакцина, размишљаћемо да позовемо и стране држављане", закључио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести