ОДИХР: Применити законе о злочинима из мржње

ВАРШАВА: Поводом Међународног дана толеранције, који се обележава 16. новембра, Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) позива земље да примене законе о злочинима мржње, који већ годинама постоје у њиховим правним књигама.
Nasilje nad ženama / pixabay
Фото: pixabay

ОДИХР је, поводом обележавања тог дана, објавио и годишњу базу података о злочинима из мржње.

У саопштењу се истиче да, иако 53 од 57 чланица ОЕБС-а имају законе којима се забрањује злочин из мржње, мотивисан разним предрасудама, само неколико њих примењује те законе у пракси.

Многе земље немају ни развијене механизме за полицију за бележење злочина из мржње као одвојене категорије, наводи се у саопштењу и додаје да велика већина злочина из мржње, мотивисана предрасудама, не буде ни пријављена.

"Закон који нема практичну примену нема већу вредност од папира на којем је штампан", рекао је директор ОДИХР-а Ингибјорг Солрун Гисладотир.

Он је додао да злочин из мржње, мотивисан предрасудама, није феномен који погађа само мањинске заједнице, већ да представља "директан напад на наше демократије и принципе људских права, на којима су оне засноване".

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести