Одржана свечана академија поводом Дана победе

БЕОГРАД: Свечана академија поводом Дана победе над фашизмом одржана је вечерас у Народном позоришту, у присуству председника Србије Александра Вучића.
v
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Поред председника Вучића, обратили су се и српски члан и председавајући Председиштва БиХ Милорад Додик, као и председник Савеза удружења бораца народноослободиличких ратова Србије Видосав Ковачевић.

На крају свецане акдемије у организацији владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, приређен је ватромет.

Своје обраћање на свечаној академији, председник Вучић почео је стиховима "Крваве бајке" Десанке Максимовић.

Поручио је да никада мање земаља није обележавао Дан победе над фашизмом, да се у нашем региону прекрајају чињенице и покушава да фалсификује историје и да је због тога, на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да не смемо пропустити обележавање победе над фашизмом због покушаја ревизије историје.

Свечаној академији присуствовали су учесници НОБ-а Љубиша Антонијевић, Драган Машала и Мила Ђорђић из Треће крајишке бригаде и Константин Мунижаба из Шесте крајишке бригаде.

Председник Савеза удружења бораца народноослободиличких ратова Србије Видосав Ковачевић нагласио је да преговора и разговора са онима који прекрајају историјске чињенице не сме бити и да Дан победе није дан ниједне идеологије, него цовечанства опредељеног за мир.

Навео је да је српски народ рекао историјско не нацизму и фашизму, да је у четврогодишњој борби српски народ много страдао и да је по завршетку рата стао у ред победника.

Навео је да су ослободиоци НОР-а о слободи певали, сањали о њој, за њу се борили и гинули.

Многи су нападали Србију, од Аутрогурске, преко шестоаприлског бомбардовања па до бестијалног дивљања НАТО алијансе над небом наше отаџбине. Србија је увек устајала из пепела, данас је модерна држава која је трасира пут сарадње, поручио је Ковачевић.

Поручио је да потомци славних предака подржавају Владу Србије на плану очувања мира и стабилности у региону, као и у актуелну борбу против ковида-19.

Посебно признање одајемо новим херојима, здравственим радницима, рекао је Ковачевић на свечаној академији којој су, поред осталих, присутвовали и председник Скупштине Србије Ивица Дачић и бројни чланови Владе Србије.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести