"Огласна табла" за информисање службеника о реформи управе

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је данас у Влади Србије уговоре са 10 општина и градова, које ће у оквиру пилот пројекта почети да користе апликацију ''''Огласна табла'''' намењену за интерно информисање запослених о реформи јавне управе и обавештавање о њиховим правима, обавезама, као и могућностима за усавршавање и напредовање.
1
Фото: Tanjug

Уговоре су потписали Сомбор, Зрењанин, Крушевац, Крагујевац, Градска општина Чукарица Београд, Градска општина Савски венац Београд, Бачка Топола, Уб, Лебане, Градска општина Палилула Ниш, а Ружић је позвао и друге службе општинских управа да се пријаве на обуке за рад у апликацији.

Министар је рекао да је апликација "Огласна табла" креирана за потребе бољег информисања о реформи јавне управе, односно за унапређенију комуникацију између свих нивоа власти.

"Мислим да је ово веома значајно са аспекта реформе јавне управе коју спроводимо. Увезивање свих евиденција, комуникација између државних органа и јединица локалне самоправе биће организовано на далеко бржи и транспарентнији начин и омогућиће грађанима и привреди много боље услове", истакао је Ружић.

Он је подсетио на најаву Стратегије јавне управе до 2030. године, што је како каже, знак да Влада Србије има дугорочну визију о том концепту.

"Ми водимо рачуна о даљој едукацији, и даљем унапређењу знања и вештина које наши руководиоци имају. Мислим да је важно да реформу јавне управе сагледавамо са разумевањем, многима је нејасно како све то функционише, ко ради, на који начин ради, зашто ради, са ким комуницира", рекао је Ружић.

Министарство државне управе и локалне самоуправе координира овом реформом и, према речима Ружића, важно је да сви актери на локалу буду свесни да грађани не смеју да доживе никакво разочарање, и да ће грађанин увек бити у епицентру збивања.

Ружић је позвао све службе општинских управа да се пријаве за обуку, и истакао улогу администратора као најзначајнину улогу на локалном нивоу.

"Путем апликације ће се добијати информације од свих који су укључени у реформу, као што су Национална академија, Служба за управљање кадровима, Канцеларија за информационе технологије... Такође, постојаће и могућност за локал-патриотски кутак, где ће се за општине дистрибуирати информације, као што су оне о радном времену, новој систематизацији, некој локалној одлуци и слично", закључио је Ружић.

Он је додао да ће обуке за рад у апликацији обављати у наредне две недеље, за администраторе на локалном нивоу и за запослене као кориснике апликације.

План је да након пилот пројекта у ових 10 градова и општина, апликација буде доступна у току следеће године за све запослене у јавној управи.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести