Око 123.000 аранжмана решено-грађанима ваучери или новац

БЕОГРАД: Минитар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је до половине марта 448.000 грађана уплатило аранжмане туристичким агенцијама и да је до сада решено око 123.000 тако што су грађани добили ваучере или им је новац враћен.
ljajic, tanjug video
Фото: Tanjug/ Video, arhiva
Он је навео да је новац враћен грађанима који су уплатили аранжмане у неким бањским местима у иностранству где новац агенције нису морале унапред да уплате хотелима.
 
Напомиње да се и у земље ЕУ размишљају о флексибилним ваучерима и да је то решење Србија понудила.
 
"То знавци да у року од годину и по дана имате право на заменско путовања, односно да добијете ваучер који ћете искористити до 31. 12. 2021. године и који ћете искористити на тој или другој дестонацији. Ако се то не догоди агенција је у обавези да вам врати новац", појаснио је министар за ТВ Пинк.
 
Напомиње да осигуравајуће куће не могу да врате новац, јер оне не осигуравају ситуације за време ратног стања,ванредног стања или кривичног дела, већ оне осигуравају ако агенција доживи банкрот.
 
Уколико се прихвати ваучер, објашњава , склапа се нови уговор агенције и путника, те у случају да агенција банкротира трошкове плаћа осигуравајућа кућа.
 
МИнистар препоручује грађанима да одмор проведу у СРбији, јер путовање у иностранство прате бројне недоумице -путник мора да има здравствени картон, а у повратку га вероватно чекају прегледи.
 
"Све су то недоумице због којих препоручујемо одмор у Србији", рекао је Љајић и додао да ће грађанима бити на располагању још 400.000 ваучера за одмор у Србији.
 
Они ће, како је рекао, бити подељени као и претходних 160.000. Право на ваучере имају пензионери, запослени чија плата не прелази 60.000 динара, регистрована газдинства, а нова категорија су и студенти који неће моћи ваучере да користе у месту пребивалишта или месту где студирају.
 
Штета за првих пет месеци за хотелијере је 300 милиона евра на основу девизног прилива. Прошле године приход је био милијарду и 400 милиона евра девизног прилива.
 
"За прва два месеца имали смо 196 милиона девизног прилива, 16 одсто више него у јануру и фебруару прошле године. Имали смо годину која је наслућивала да ће бити најбоља туристичка година од 1989 година. ПО основу девизног прилива штета бити близу милијарду евра", рекао је министар и додао да ће индиректна штета бти много већа.
Nikia
30.04.2020 • 13:16
Kada agencije podignu cene,a neke vec jesu,pa krajem godine opet više cene za sezonu2021. vauceri ce biti bezvredni,skoro sav novac koje su agencije pokupile ostace njima ,super zarada,a mi budemo ovce za šišanje i uz tvoju pomoc ministre! Nije ti palo na pamet,ili jeste ali ne predlažeš sa nekom namerom,da ugovori takvi kakvi jesu,ostaju u punom obimu i za narednu sezonu!
EUR/RSD 117.5759
Најновије вести