Око 200 милиона евра за финансијску подршку породицама

БЕОГРАД: Министарка задужена у Влади Србије за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић поновила је да ће у наредном периоду око 200 милиона евра бити усмерено на финансијску подршку породицама.
djukic dejanovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ђукић Дејановић је у изјави за Танјуг на питање о могућем повећању помоћи за прво дете са 100.000 на 300.000 или 350.000 динара казала да ће посланици Скупштине Србије кроз измене о допуне Закона о финансијској подршци породици одлучити како ће средства бити распоређена.

Она је истакла да је, према оценама демографа, јако важна стимулација за друго дете, наводећи да би било добро да се износ и период за исплату родитељског додатка за друго дете приближи оном за треће и четврто дете (десет година).

Подсетила је да се за треће рођено дете у породици месечно даје 12.000 динара, а за четврто 18.000 динара.

Ђукић Дејановић истиче да је у плану и да се од 2020. године с приватним послодавцима направе партнерства како би се ускладило родитељство с послом, те да постоји могућност да се субвенционише формирање вртића.

"Родитељи дају бољи допринос на послу када су им деца на сигурном месту и када неко брине о њима на адекватан начин", рекла је Ђукић Дејановићева.

Она је нагласила да Закон о раду даје могућност и за флексибилно радно време, али да запослени то не користе, јер нису довољно информисани.

"Закон о раду већ даје могућност да почетак и крај радног времена буде кад то родитељима одговара, да се ради код куће ако је дете болесно, а да се за то не умањује плата и друго. Тај сегмент Закона о раду је врло квалитетан, али га до сада запослени нису користили, а послодавци то нису ни нудили. Због тога је важно што смо подигли видљивост те теме", додала је министарка.

Према њеним речима, њен кабинет већ трећу годину додељује бесповратна средства јединицама локалне самоуправе у циљу суфинансирања мера популационе политике.

Она је навела да је у том периоду са 1,2 милијарде динара финансирана 161 локална самоуправа, истичући да се у првих десет месеци ове године родило 612 беба више него у истом периоду прошле године.

"Радили смо на стварању бољих услова у предшколским установама, помагали педијатријским и гинеколошким службама, пуно смо радили на усклађивању рада и родитељства, као и на усклађивању партнерства у породици, јер смо још увек култура која терет родитељства пребацује на маме", рекла је Ђукић Дејановићева.

Такође, радило се на подизању знања у домену репродуктивног здравља, међутим, мишљења је да на томе треба да се ради мноог више, јер, како објашњава, још увек се не користе савремена средства за контрацепцију, те и даље има малолетничких и нежељених трудноћа...

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести