Оливера Радовановић: Смех је најбољи лек

- Одлучила сам да будем срећна и здрава и зато се смејем. Такође сам одлучила да и друге научим да буду срећни

и здрави и зато се бавим техником смех-јога. Моја мисија је да сваки човек у овој земљи буде срећан и здрав. Да би се то постигло потребно је да се смејемо 15 до 20 минута у континуитету свакога дана. Када сте се смејали толико дуго?- упитала нас је Новосађанка Оливера Радовановић, учитељица смех-јоге и председница удружења „Смех Јога Србија”.

Доста људи мисли да баш нема много разлога за смех, а и како да се смеју кад им ништа није смешно?

- Ми мислимо да не живимо довољно добро, а све нам је на клик. Ко се највише смеје на свету – не они који расту у луксузу, напротив… Но, није то најгоре, ако наша деца не виде нас да се смејемо и она ће се мање смејати, а мање смеха је и мање здравља! Не треба нам никакав разлог да се смејемо - само почнимо. Посматрајте децу – она се смеју највише док се играју. Њихов смех долази директно из тела и не требају им разлози за то.

Да ли то значи да није важно да ли се смејемо од срца или глумимо смех?

- Сваки смех је добар и свако се смеје онако како уме и може све док не допусти да има право да буде срећан и здрав. Не морамо да се смејемо од срца, јер наш организам не препознаје да ли нам је нешто заиста смешно. Према научним истраживањима постоји веома мала разлика између размишљања о томе да нешто радите и да стварно то и радите. Мисли у уму, било стварне или имагинарне, производе сличне физиолошке промене у телу. Смех-јога је техника која нам омогућава да продужимо време смејања. Индијац др Мадан Катари установио је систем вежби који изазива смех, а који обухвата вежбе дисања узете из јоге, вежбе истезања и технике за стимулисање смеха. Овај систем за изазивање смеха показао се као врло делотворан и веома брзо постао популаран широм света. Данас у свету има на стотине хиљада клубова смеха у преко 105 земаља који се редовно састају искључиво да би се смејали ради унапређења сопственог здравља.

Колико се дисање продубљује док се смејемо?

- Смех је најједноставнији облик дубоког дисања, а нобеловац др Ото Варбург тврди да када бисмо уносили довољно кисеоника у наше тело били бисмо мање подложни болестима. Проблем је што не знамо добро да дишемо. Углавном дишемо плитко, што смо под већим стресом дисање је плиће, а што плиће дишемо то уносимо мање кисеоника, тако да наше ћелије не могу бити ни здраве ни срећне. Користимо само 25 процената наших плућа када дишемо обично, а остало је устајали ваздух – жабокречина. Да ли је то здраво?        

Да ли вам је смех-јога помогла да унапредите сопствено здравље?

- Откако се смејем сваки дан, не само да сам оздравила од канцера, него се ни не сећам када сам имала кијавицу! Наиме, ја сам бивши онколошки пацијент, имала сам 14 метастаза, али ми је смех-јога помогла да се вратим на пут здравља, тако што сам се смејала по сат времена свакога дана. Ова метода је позната у свету и негде је и део терапије у онколошким болницама.

Када и како сте дошли до ове методе?

- Верујем да се све дешава са разлогом, па тако и мој рак дојке. У 2008. години ми је дијагностикован, потом је уследила операција, затим хемотерапија и зрачења. Лекари су веома резервисани што се тиче информација о томе шта се вама догађа, па сам трагала за информацијама сама по интернету, али већина је била на енглеском... Шта сам могла да урадим, осим да све то преведем на српски и направим сајт како би се све жене, као и мушкарци, могли информисати о томе шта је то рак дојке, које све процесе пролази пацијент и шта може да очекује. Сурфујући тако наиђем на Смех клуб у Нотингему и погледам видео који су поставили. Одмах сам знала да је то оно што желим да радим у свом животу.

Да ли сте успели да дођете и до др Мадана Катарија?

- Да, писала сам му и он ми је одобрио стипендију за обуку, све што је требало је било да дођем. Међутим, и даље ми је Индија била далеко. Али, моја жеља да постанем смех-јога лидер није нестала. Каже се ако има воље, увек се нађе и начин. Ипак прву обуку сам остварила код Симоне Кребс у Марибору (Словенија), а потом 3 године касније, када је др Катари био у Европи и код њега. Занимљиво је да сам обе обуке похађала у исто време и оба сертификата добила на исти датум. Да вас упознам са тим датумом - 20. март, Светски дан среће. Ништа није случајно… 

Да ли бисте нам објаснили како то смех утиче на побољшање нашег здравља?

- Ми у нашем телу имамо неколико „тренинг кампова за обучавање војске“ ћелија које уништавају лоше ћелије. Све крвне ћелије настају у нашим костима али су само крвне ћелије док не прођу те тренинг кампове. Постоје 2 „кампа“ један је грудна жлезда (тимус), а други је у стомаку, у цревима, тј танком цреву. Када смо ми опхрвани лошим емоцијама, онда се тимус скупља и не стиже да обучи довољно војске тј Т-лимфоцита који уништавају ћелије канцера. Како да то предупредимо, па смехом, ако се смејемо сваки дан довољно дуго тимус ради како треба и ствара довољно Т-лимфоцита да се супродстави болестима. Други „тренинг камп“ је у стомаку, а шта ми радимо када се смејемо, па много дубље дишемо и користимо трбушне мишиче, а управо на тај начим масирамо унутрашње органе у трбушној дупљи и поспешујемо стварање Б-лимфоцита који су задужени за уништавање вируса… Лек за све је у нама! Можемо да будемо здрави и срећни сваки дан уколико ми то одлучимо! Када се смејемо, тада се лучи и ендорфин, хормон среће али природни аналгетик. Сваки бол можемо уминути смехом!

Колико смех-јога може придонети и бољим међуљудским односима?

- Смех није само важан да бисмо били здрави, већ и да бисмо имали добре односе са другима. Сви воле људе који се смеју. Тако да ако желите добре односе у породици – смејте се, добре односе с децом – смејте се. Смех је такође сигнал да сте отворени за комуникацију и човек од поверења, што чини да вам људи с лакоћом и поверењем прилазе. Смех вам доноси дечију разиграност и даје вам потпуну сигурност да будете оно што јесте у сваком тренутку!

Колико су људи пријемчиви за ову технику?

- У Србији је данас препознат значај смех-јоге. У мом клубу у Новом Саду има преко 600 чланова и око 10000 људи је учествовало у смех-јоге часовима широм Србије које сам одржала. Смех са другима је највећа награда коју могу добити и најбољи начин на који могу да проведем своје време.

Ко све може да је практикује?

- Сви могу да је практикују без обзира на године, на пол, физичке могућности, чак и особе које из неког разлога морају дужи период лежати у кревету могу да се смеју. Нема покрета који изазива бол, нема нус појава, а користи су огромне. Није потребна посебна опрема, физичка спремности или било који други услов. Потребно је само донети одлуку да будете срећни и здрави. Зато свакога јутра када се пробудите ставите један осмех на лице, пустите га да се шири и допустите вашем лицу да засија и тако крените у нов дан. Ви сте веома моћна бића, оно најбоље је већ у вама – смех и љубав, дајте то себи и делите с другима!

Марина Јабланов Стојановић

 

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести