Организације Црвеног крста добиле шкоде

Представницима организација Црвеног крста са територије Војводине, јуче су уручени кључеви половних возила марке шкода фабиа у Мастер центру Новосадског сајма, набављених захваљујући донацијама.
Дневник/В. Фифа
Фото: Дневник/В. Фифа

Према речима председника Црвеног крста Војводине Дејана Укропине, већ неколико година се ради на томе да се обезбеде возила за све организације у општинама и градовима, а јучерашњи дан је историјски, с обзиром на то да су коначно успели у тој намери. Подељена су 23 аутомобила, те ће сада свих 45 организација на територији Војводине имати своје возило.

„Донатори у овом пројекту су, пре свега, Црвени крст Горње Аустрије, који је дао новац за 18 половних возила, затим Влада АП Војводине, који су помогли донирајући новац за три аутомобила, док је локална самоуправа општине Стара Пазова донирала два”, рекао је Укропина. „Сада је капацитет Црвеног крста за достављање хуманитарне помоћи и приступ нашим корисницима знатно ојачан до невероватних димензија. Ово је јако важно, јер одређени број наших општина покрива територијално јако велику површину. До сада смо имали знатних проблема у дистрибуцији хуманитарне помоћи, но успевали смо да изађемо у сусрет и дођемо до наших корисника, уз добру вољу наших сарадника, волонтера и локалних самоуправа,. Сада ће то бити знатно лакше”.

Фото: Дневник/В. Фифа

Возила су поклоњена организацијама Црвеног крста у Ади, Апатину, Бачу, Бачком Петровцу, затим Бечеју, Белој Цркви, Беочину, Чоки, као и Кули, Новој Црњи, Опову, Пећинцима, Сенти, Србобрану, Темерину, Тителу, Врбасу, Жабљу, Малом Иђошу, Алибунару и Сремским Карловцима. Црвеном крсту Сремска Митровица дато је 5.000 евра као подстицај, уз које је Град Сремска Митровица определио додатна финансијска средства за куповину новог аутомобила, које ће заменити возило, старо 17 година. Секретарка Црвеног крста Сремска Митровица Татјана Јованчевић истакла је да ће сада та организација много боље функционисати.

До сада 18 организација Црвеног крста са територије Војводине није имала никада возило, а по речима секретарке Црвеног крста Алибунар Данице Чанчаревић, они спадају у ту групу.

„Зато је посебно задовољство што сам овде, заједно са осталим представницима делим величанствени историјски догађај за све нас„, казала је Чанчаревић. „До сада смо функционисали захваљујући локалној самоуправи која нам је излазила у сусрет и давала аутомобил по потреби. Убудуће ћемо имати наше возило, којим ћемо стизати на све адресе и обављати сав посао. Наш секретар Бошко Митрашиновић и председник Дејан Укропина заслужују похвале за све што су урадили и надам се да ћемо оправдати поверење које нам приужају. Хвала им на свему”.

Према речима Укропине, потребе корисника на територији Војводине које покрива Црвени крст Војводине су далеко веће од онога што они, као организација могу да пруже. А оно што ће им бити приоритет у овој години је пројекат народних кухиња, као и пројекат анимације добровољног давања крви, уз обављање традиционалних активности.

„То су разне обуке, од давања прве помоћи и обуке за деловање у несрећама, до оних за спасилаштво на води и ширење знања о хуманитарном праву„, истиче наш саговорник. „Уколико се укаже потреба за неким другим активностима услед елементраних несрећа, онда је Црвени крст у прилици да ангажује све своје капацитете и помогне унесрећенима и онима који се у том моменту нађу у хуманитарној потреби.

Како каже, Црвени крст, осим преко 700 запослених има и преко 60.000 волонтера, обучених за деловање у различитим кризним ситуацијама, који су у сваком тренутку спремни да одговоре на било који изазов.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести