ОСМИ ДАН потраге за Данком (2): ПРВИ ПУТ се огласила мајка; КРУПАН КОРАК У ИСТРАЗИ? Ево шта је полиција видела на камерама на граничном прелазу

Девојчица Данка Илић (2) из Бора нестала је у уторак у 13.45 у насељу Бањско поље, на себи је у тренутку нестанка имала љубичасте панталоне и маслинастозелену јакну. У Србији је због њеног нестанка укључен Амбер алерт систем, и цела држава је позвана да је тражи.
а
Фото: Tanjug

Потрага за двогодишњом девојчицом Данком Илић, која је нестала пре тачно седам

Ивана Илић, мајка нестале девојчице, први пут од када је Данка нестала открива да ли је погледала снимак који је настао у Бечу а на коме је наводно девојчица, али и колико је боле медијска нагађања да иза свега стоји управо она.

Ивана наводи да су супруг и она заједно, да се боре сваки дан да им се дете што пре врати кући, али и да данима о њој излазе бројне небулозе.

"Држимо се колико можемо, само да се Данка што пре пронађе. Чекамо да се све ово заврши, надамо се најбољем, а онда ћемо се супруг и ја огласити јавно, и одговорити на све увреде, прозивке, небулозе. Зато се ми не оглашавамо. Боле ме све те спекулације, бацање кривице на мене и супруга“, наводи потиштена Ивана.

Полиција прегледала камере на граничном прелазу

Даноноћним оперативним радом и прегледањем камера са граничног прелаза Кладово - Турну-Северин српска полиција дошла је до недвосмисленог закључка да су гранични прелаз између Румуније и Србије прешле две жене које личе на особе са снимка који је настао у Бечу и на ком је девојчица која ликом подсећа на несталу Данку Илић (2).

- Полиција је прегледањем камера утврдила да су бар два аутомобила прошла гранични прелаз и да су у њима биле особе које личе на женске особе са снимка из Беча.

Да ли је у неком од тих возила била сакривена и девојчица за коју се претпоставља да је мала Данка? Све ће бити утврђено, цела истина о нестанку Данке Илић биће откривена - сазнаје Информер.

Eво шта је гуглала мајка мале Данке пре нестанка

Након вештачења телефона мајке нестале Данке Илић откривено је да је она непосредно пре нестанка детета гуглала гранични прелаз између Србије и Румуније, пише Информер.

Ивана Илић је на интернету претраживала гранични прелаз Кладово-Турну-Северин.

Такође, мајка детета гуглала је и кривичну одговорност, колика је за нека одређена кривична дела.

Контрола кућа и мештана

У Бањском Пољу је, могло би се рећи, опсадно стање, јавља репортер Телеграфа из овог места.

У Бањском Поље где је нестала Данка Илић (2) данас око 11 сати, 30-ак инспектора и полицајаца стигло је у ово село и започело контролу кућа и мештана. Они су носили списак становника и ишли од куће до куће, постављајући неколико питања мештанима.

Претходно су ватрогасна кола виђена испред полицијске станице у Бору. Кренула су под ротацијом.

Јутрос је ситуација у Бањском Пољу била много мирнија

На плац код ког је нестала Данка Илић (2)  у Бањском Пољу, ватрогасци су управо довели човека са ашовима, јавља репортер Телеграфа.

Како јављају новинари с терена, ситуација у Бањском Пољу овог јутра је чудна. Наиме, полиција више не легитимише људе као што је то био случај претходних дана, а испред куће код које је нестала Данка, и даље се налази једна полицијска патрола. По први пут, полиције нема на улазу у село.

Фото: MUP Srbije

До сада је полиција је даноноћно дежурала на уласку у Бањско Поље где је и легитимисала на улазу, али и у самом месту, међутим овог јутра то није случај, појашњава наша репортерка.

Испред куће код које је нестала мала Данка, ситуација је прилично мирна. Међутим и прилично другачија. Насеље је пусто и тихо, нема људи, а испред куће дежура једно полицијско возило као и досад.

Данас се настављају истражне радње, везане за нестанак мале Данке Илић, и то у више праваца.

Полиција је и даље на терену у Бањском пољу, а у истрагу се укључио и Интерпол, после снимка из Аустрије, за који се сумња да је на њему нестала девојчица.

Амбасадор Србије у Аустрији, Марко Благојевић, укључио се у јутарњи програм Курир телевизије где је истакао да се тренутно очекује идентификација лица са снимка који је направио један држављанин Србије у Бечу, а где се наводно види нестала двогодишња Данка Илић.

- Улога амбасаде је да информише МУП. Ми нисмо надлежни у овом случају да дајемо било какве информације. Оно што могу да кажем је да очекујемо да аустријска полиција идентификује лица са снимка. У првом тренутку када се појавио снимак, нас је начелник Управе криминалистичке полиције контактирао и рекао да би било добро да се обавести наша јавност. Пре свега српски народ је врло присутан у Аустрији. Они су највећа дијаспора, око 400.000 људи и због саме близине, они прате вести као да су у нашој земљи - рекао је амбасадор и додао:

- Тако да су већ били информисани о овом случају. А када смо ми објавили позив и замолили да се подигне будност, да постоји снимак на којем је могуће да се налази девојчица која је нестала. Наши грађани су то пренели на десетине хиљада профила, удружења. Појединци који су утицајни на друштвеним мрежама такође су то поделили. Тако да морам да кажем да су врло озбиљно и одговорно приступили они који се јављају, ми смо веома поносни на то како наше МУП и Управа криминалистике полиције приступа. У овом случају они врло професионално и предано раде, комуникација такође са аустријском полицијом је изврсна.

Огласио се отац

Милош Илић (30), отац нестале девојчице Данке Илић из Бора, дао је синоћ прву изјаву после нестанка своје ћерке у Бањском пољу прошлог уторка.

- Само желим да се моја ћерка врати кући жива и здрава! Полиција ради свој посао и ја њима верујем. Ми као породица ћемо се огласити када се све ово заврши - рекао је Данкин отац.

Александар Стевановић, криминолог, тврди да не треба износити исхитрене закључке, поводом ове осетљиве истраге.

Хронолошки говорећи о нестанку детета, наш саговорник, на почетку истиче оно што већину стручњака чуди - а то је брзина нестанка детета, које је мало и не може само да оде далеко, за пар минута.

- Ако се не нађе у кратком периоду, од тренутка када је нестала, све индиције су да се ради о озбиљном кривичном делу. Било да је то отмица, трговина људима, одузимање детета...Треба бити опрезан у изношењу чињеница и у томе да сувишним уплитањем не вршимо притисак на органе - каже Стевановић.

Он наглашава то да су велике екипе биле на терену, учествујући у опсежној истрази, али и истиче близину границе са Бугарском.

Фото: МУП Србије

- Граница је јако близу, Вршка чука је удаљена око 40 минута и логично је то што наша и регионална полиција сарађују у овом случају.

Осврћући се на снимак на ком је наводно мала Данка, криминолог каже да исти треба узети са дозом сумње.

- Сад се појављују различите информације и морамо бити опрезни. Појавио се извесни снимак, видео сам да је један портал објавио да је Данка нађена - а ова тема захтева изузетну одговорност у извештавању. Тензију у јавности треба контролисати провереним током информацијама - јасан је саговорник.

Употребу багера за копање на оближњој локалној депонији види као корак којим полиција отклања сваку сумњу.

- То је искључење различитих евентуалности и не желим да инсинуирам, али то су истраживачке технике које служе да се уклоне сумње у то да је нешто закопано или сакривено, будући да опсежном претрагом претходних дана није била пронађена.

Сви чланови породице мајке и оца нестале Данке Илић (2) ће наредних дана давати изјаве у полицији.

Отац и мајка нестале Данке Илић су минулих дана неколико пута саслушавани у полицији у оквиру истраге о околностима мистериозног нестанка своје ћерке. То, међутим, не значи да су осумњичени за било шта, нити да ће у будућности бити.

Фото: MUP Srbije/Interpol, kombo

Интензиван ритам саслушања људи из најближег окружења нестале особе је уобичајен у овој фази случаја и често доводи и до тога да саслушаване личности у наставку буду у потпуности искључене ако се утврди да нису од интереса за даљи ток истраге.

Ујак нестале Данке Илић данас је два сата саслушаван у полицијској станици, након чега се огласио и рекао да је цела породица у страху, као и његова деца.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести