Отварају се специјализована одељења за биологију и хемију

БЕОГРАД: Од наредне школске године, од 1. септембра, у пет гимназија у Србији биће отворена специјализована одељења за надарене ученике за биологију и хемију.
e
Фото: pixabay.com

Специјализована одељења биће отворена у Петој и Осмој београдској гимназији, Првој крагујевачкој, нишкој "Бора Станковић" и новосадској "Јован Јовановић Змај".

Председник Националног просветног савета Радивоје Стојковић каже да ће у одељењима бити по 20 ученика и да је припремна настава већ почела у гимназијама, као и да је велико интересовање ученика.

Он је истакао да се у Гимназији "Јован Јовановић Змај" већ пријавило око 50 заинтересованих ученика, у Нишу исто толико, у Крагујевцу око 30. 

"То су области у којима се очекује пораст радних места. Том узрасту је блиско да експериментишу, да буду у лабораторији, мућкају, гледају реакције. Овде неће бити само теорија, овде је значајан и практични део, лабораторијско искуство", рекао је Стојковић за Танјуг.

Заинтересовани ученици за специјализована одељења биологије и хемије могу се пријавити до 17. маја, а пријемни је заказан за 1. јун. Полагаће тестове из биологије и хемије, а задаци ће бити средњег и напредног новоа.

У питању је јединствен програм из две области биологије и хемије. Циљ је да се створи што бољи научни подмладак за бројне факултете - Биологије, Хемије, Пољопривреде, Медицине, Фармације, Ветерине, Стоматологије.  

"То су области које се развијају и које захтевају значајно предзнање уколико желимо напредак на универзитетском нивоу. Ђаци специјализованим одељењима могу да добију одличан темељ за даљи наставак школовања и за бављења науком, али и рад у привреди", рекаo је Стојковић.

Део наставе у специјализованим одељењима биологије и хемије изводиће унверзитетски професори, што је пракса за сва специјализована одељења која до сада отворена - математике, физике, информационих технологија.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести