Отворен Сајам образовања на Новосадском сајму

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворио је данас на Новосадском сајму сајам образовања "Путокази" и салон књиге "Art expo",

поручивши да је дуално образовање од изузетне важности за државу Србију, развој наше економије и будућност младих људи.

Шарчевић је рекао да је централна тема овогодишњег сајма образовања дуално образовање и истакао да су у тај пројекат до сада директно укључене 62 компаније, а да је 77 компанија у поступку укључења.

"Укупно око 140 компанија за сада је укључено у процес дуалног образовања, а број заинтересованих свакодневно расте што је само доказ да апсолутно не стоји теза коју неки пласирају да за дуални концепт образовања не постоји заинтересованост" рекао је Шарчевић.

Он је додао да је факултативни назив дуално образовање код нас прихваћен, а да би у суштини пре то било образовање уз добру праксу.

Шарчевић је нагласио да су све стратегије које су донела министарства и сама Влада Републике Србије компатибилне са системом дуалног образовања и да је сигурно да ће такав концепт образовања допринети привредном напретку земље.

Као пример Шарчевић је навео најразвијеније земље које имају најмањи проценат незапослености, а које спроводе дуално образовање, рекавши да тај податак о малом проценту незапослених најречитије говори о успешности тог вида образовања.

Покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност Зоран Милошевић рекао је да је обавеза секретаријата и министарства да високо образовање уподоби са привредним циљевима.

"Издвајањем значајних средстава Покрајински секретаријат за високо образовање се потрудио да покаже колико подржава и разуме научно-истраживачки рад и истраживачку делатност" рекао је Милошевић.

Он је истакао да и сајам образовања показује синергију и окупљање око заједничких пројеката републичке и покрајинске владе и локалне самоуправе.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је први утисак сајма образовања присуство великог броја младих, што, како је казао, указује на то да је сајам добро осмишљен.

"Други утисак је јасна копча између образовања и привреде и тај спој је неопходан уколико желимо да идемо напред" рекао је Вучевић.

Што се тиче салона књиге "Арт експо" Вучевић је рекао да нема ништа природније него да се салон књиге одржава у европској престоници културе.

По његовим речима јако је добро што су на сајму наступиле и бројне компаније које су укључене у дуални систем образовања чиме, како је рекао, шаљу поруку и другим компанијама да се придруже том пројекту.

Сајам образовања траје до 8. марта, а салон књига "Арт еџпо" до 12. марта.

Отварању сајамских манифестација присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић и ректор новосадског универзитета Душан Николић.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести