Отворена "Недеља Поноса" у Београду, Милетић: Ситуација за ЛГБТ лошија него пре

БЕОГРАД: Окупљањем припадника ЛГБТ заједнице на платоу код "Победника" на Калемегдану у Београду, данас је званично отворена "Недеља поноса 2023".
2
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Манифестација се одржава под слоганом "Нисмо ни близу", а трајаће до недеље 10. септембра.

Директор Београд Прајда Горан Милетић рекао је да моменат у којем се "Недеља поноса" одржава није оптимистичан и да је ситуација за ЛГБТ заједницу много лошија него у ранијем периоду.

"Ми смо били довољно отворени за сарадњу, учинили смо доста компромиса, разговарали смо са властима како би се нашло решење за наше проблеме. Ми смо покушали да пошаљемо властима још један захтев, а то је да макар симболично стану иза ЛГБТ заједнице и истакну заставе дугиних боја ових дана док је 'Недеља поноса'. Видећемо да ли ће то бити случај", истакао је Милетић.

Како је рекао, њихови захтеви нису екстравагантни, већ је пре реч о испуњењу обичних ствари, неопходних за пристојан живот.

"То је доношење Закона о истополним партнерствима, Закон о родном индентитету, укључивање ове теме у образовни систем, укључење у локалне акционе планове, извињење свима онима који су до 1994. године по кривичном законику осуђени за противприродни блуд, декларација против хомофобије и укључивање ПрЕП и ПЕП у здравствени систем", навео је Милетић.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Чланица организационог одбора "Поворке поноса" Јелена Васиљевић рекла је да је ове године организовано 60 догађаја и да су за то заслужне ЛГБТ заједница, приватни, јавни и цивилни сектор.

"Оно што бих издвојила јесу Прајд театар, Прајд форум и Конференција за људска права, на којој ће учествовати сви сектори. Посебно позивам све да дођу на 'Аркадију', где ће моћи да се види историја ЛГБТ заједнице у Србији", навела је Васиљевић.

Нора Јанковић из невладине организација "Талас ТИРВ" рекла је да младим транс и интерсекс особама није допуштено ни да у школи сазнају да људи као што су они постоје и да могу да добију подршку и живе као и сви остали.

"Не можемо допустити даље одлагање процедуре за усвајање јединственог закона о родном идентитету који би јасно и недвосмислено штитио личну и телесну аутономију транс и интерсекс особа, забранио све облике притиска и присиле на медициснке процедуре на које нисмо сами пристали, а нарочито условљавање њима како би наша документа била у складу са нашим родом", навела је Јанковић.

Као централни догађај "Недеље поноса 2023" најављена је Прајд шетња, заказана за суботу 9. септембар у Београду, која би почела и завршила се у парку Мањеж.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести