Пашалић: Нико не сме да ускрати људска права

БЕОГРАД: Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас, поводом Међународног дана људских права, 10. децембра, да људска права нико не сме да ускрати.
zoran pasalic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Он је за РТС рекао и да се грађани његовој канцеларији најчешће жале на кршење имовинских права.

Како је рекао, најрањивијим особама сматрају се, осим особа са инвалидитетом, старих, деце и Рома, и особе које не осећају имовинску сигурност.

"Људска права везана су за три ставке - живот, слободу и сигурност. То угрожавање имовинских права истиче велики број грађана. Ми смо подстакли да се о тим темама прича - то су оне теме које се тичу принудних извршења, регулисања имовинских права у погледу реституције, градње и легализације, и на њих стављамо тежиште", рекао је Пашалић.

Како је рекао, грађани често не знају коме да се обрате за помоћ, а и када се обрате, добијају упутство да иду код друге институције, које опет наводе да нису надлежне.

"Ми упућујемо људе тамо где треба да иду, на институције које могу да реше проблем, по правилу добре управе", рекао је Пашалић и додао да одговорност носе сви органи извршне власти.

Пашалић наводи и да људска права нису формула, већ да захтевају конкретно решавање проблема појединаца и системско решавање проблема група. 

Из тих разлога институција Заштитника грађана прати који су најчешћи проблеми. "Заштитник грађана је жив организам који се повинује потребама и захтевима грађана", нагласио је Пашалић.

Он је истакао да је Заштитнику стигло око 2.000 притужби, а да је он лично говорио са 600 грађана.

"Жале се на кршења имовинских права, то су јако дуги поступци пред судовима, неизвршење пресуда, извршења за која грађани сматрају да нису адекватна", рекао је Пашалић.

Поводом Међународног дана људских права Пашалић позива грађане да се обрате институцији Заштитника грађана како би сазнали која су њихова права. 

"Да знате која права имате и да нико не сме да вам ускрати та права", закључио је Пашалић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести