Патријарх Иринеј служио Ускршњу литургију у Храму Светог Саве

БЕОГРАД: Српски патријарх Иринеј служио је јутрос литургију у крипти београдског Храма Светог Саве на Врачару поводом највећег хришћанског празника Ускрса.
patrijarh irinej, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Литургији, која почела у 9.00, присуствовали су градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, београдски надбискуп Станислав Хочевар, као и велики број православних верника.
Литургију је пратио и хор "Мокрањац", најстаријег певачког друштва у Србији.

На литургији је прочитана Васкршња посланица патријарха Иринеја у којој је позвао да по угледу на Христа "загрлимо једини друге, не само оне који нас воле већ и непријатеље наше и опростимо им као што је Господ нама опростио грехе наше, рекавши: 'Оче, опрости им јер не знају шта чине'".
Патријарх је позвао вернике да се у години у којој српска црква слави свој велики јубилеј, осам векова аутокефалности, моле за пуноћу српског народа, оног у отаџбини као и оног у расејању.

Такође је позвао и да се радују ускрснућу Христовом и да у љубави и слози чувају јединство Свете цркве, да никада своје личне или било чије земаљске интересе не прет­постављају интересу Цркве Христове, али ни свеопштем људском добру.
"С посебним милосрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Све­тога Саве, Светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распе­то Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине", поручио је патријарх Иринеј.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Истакао је и да разноврсна и безбројна разочарања, туга и незадовољство обузимају душе и да свуда владају неправда и мржња, а истина се релативизује. 
"Људе врлинског живота клеветају и прогоне. То се одвија не само на личном и локалном плану него и у глобалним размерама. Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу не само хришћан­ству туђи него и њему потпуно супротни систе­ми вредности", навео је патријарх у Васкршњој посланици.

У тако изопаченом свету, указао је, православни хришћани су позвани да својим примером сведоче, ближњима и даљњима, победу живота над смрћу и смисла над бесмислом. 
"Црква не сме да живи само за себе као затворена религијска за­једница, заокупљена само питањима личне побожности. Дужна је да радошћу и искуством Васкрсења буде чинилац мира и помирења, љубави и солидарности, у свецелом човечанству", навео је поглавар СПЦ-а.

"Опростимо дакле једни другима! Помиримо се једни са другима! Загрлимо једни друге и хођамо светим путем божанске љубави! Сведочимо љубав и њоме живимо!", навео је патријарх и позвао вернике широм васељене да дан Васкрсења просветле  славјем и загрљајем, уз традиционални поздрав - Христост Васкрсе", истакао је српски патријарх.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести