ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ УРУЧИО СТИПЕНДИЈЕ ОДАБРАНИМ СТУДЕНТИМА: Просвета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве

БЕОГРАД: Поглавар Српске православне цркве Патријарх Порфирије изјавио је вечерас, уручујући стипендије студентима у крипти храма Светог Саве на Врачару, да су просвета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве.
p
Фото: Printscreen/Instagram@patrijarh_porfirije

Патријарх Порфирије објавио је на свом инстаграм профилу patrijarh_porfirije да је вечерас у крипти храма Светог Саве на Врачару имао задовољство да уручи стипендије одабраним студентима завршних година Медицинског, Правног, Филозофског, Електротехничког, Машинског и Богословског факултета Универзитета у Београду.

Просвета, просвећивање и образовање су у самој природи Цркве. У исто време, просвета представља један од најважнијих сегмената сваког друштва, сваког народа. Зато и не чуди што је наша Црква од самих својих почетака у свом народу не само водила бригу о просвећивању и образовању свог народа, него је улагала напоре, где год је то било могуће, у условима који су били могући, да оснује школе, истакао је Патријарх Порфирије.

Како је навео, Црква је вековни носилац просветног, научног и културног идентитета српског народа која и вечерас сведочи да је на трагу светлих примера који су лично помагали школовање младих, оснивали школе и просветне заводе, чак високог факултетског и универзитетског ранга, или су то чинили оснивајући добротоворне фондације.

 

Црква је увек и покровитељ, и инспиратор, и она која води бригу о школи, о образовању. Како је било у самим почецима, тако је и кроз сву историју нашег народа до наших дана, рекао је Порфирије.

На крају обраћања окупљенима, Патријарх је будућим лекарима, инжењерима, теолозима и правницима пожелео много успеха у будућности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести