Плаћамо државно здравствено, лечимо се код приватника

Пацијенти којима није омогућено да дијагностички преглед обаве

у државним здравственим установама у законском року од месец дана, тешко могу да надокнаде новац који за ту услугу дају некој приватној установи. Иако им закон то омогућава, у пракси је тешко да од Републичког фонда за здравствено осигурање рефундирају трошкове које су имали, пре свега јер државне здравствене установе нерадо издају потврде да нису могле да приме пацијента у законском року. Таква државна установа, наиме, добија мање новца од РФЗО, таман толико колико је пацијент морао да плати приватној здравственој установи.

Председница Удружења грађана “Родитељ” Драгана Соћанин каже да су искуства жена које су се њима обраћале различита и да су највише потешкоћа имале да остваре права везана за репродуктивно здравље.

- Уколико не ради ултразвук у дому здравља, жене су добијале упут да на ултразвук дојке иду у неку другу здравствену установу, рецимо Медицински, Стоматолошки факултет, да не би отишле приватно и да не би морало да се рефундира - наводи Соћанин.

У мањим срединама пацијенте због квара ултразвука, рендгена, недостатка реагенаса за лабораторијске анализе, упућују најчешће у неку другу, такође државну здравствену установу, често удаљену и по 40, 50 километара, без обзира што таква услуга може да се уради код приватника који је на неколико корака од дома здравља. Соћанин каже да због тога многи пацијенти на крају одустану од рефундације и преглед обаве код приватника о свом трошку.

У Републичком фонду за здравствено осигурање кажу да су од почетка године имали 292 захтева за рефундирање и да је пацијентима на тај начин исплаћено 1.491.332 динара. Да би остварило право на рефундацију трошкова, осигурано лице подноси захтев матичној филијали (образац РЕФ 1) и неопходно је да поднесе потврду здравствене установе (односно писани одговор заштитника ако установа није хтела да изда потврду), упут изабраног лекара, оригинални рачун о плаћеном прегледу и медицинску документацију. Уколико филијала утврди да је захтев за рефундацију основан, новац ће осигураном лицу бити враћен у висини стварних трошкова, уз умањење за износ партиципације, ако осигурано лице има обавезу плаћања партиципације за пружену услугу.

Када надокнади новац осигураном лицу РФЗО умањује за тај износ пренос средстава здравственој установи која није пружила услугу у року од 30 дана.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести