Почела производња Спутњика В у Србији

БЕОГРАД: Председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин означили су вечерас почетак производње вакцине "Спутњик В" у Србији, на Инситутуту "Торлак.
s
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Дугме којим је покренута трака са које ће излазити бочице напуњене у "Торлаку" притисла је директорка Института др Вера Стоиљковић.

Србија је тако постала прва земља у Европи која производи руску вакцину.

У првом периоду, од четири до шест месеци, "Торлак" ће произвести четири милиона вакцина "Спутњик В".

Очекује се да би прва вакцина из "Торлака" могла да дође до пункта за вакцинацију за 10-ак дана.

Авион из Русије са компонентама за руску вакцину слетео је у четвртак увече у Београд.

Директорка Института "Торлак" др Вера Стоиљковић обраћајући се званичницима истакла је да је Србија била једна од првих земаља која је започела имунизацију вакцином Спутњик В.

Захваљјујући тој вакцини и њеној високој ефикасности од 96,6 одсто, Србија је очувала здравље својих грађана, нагласила је она.

Рекла је и да је данас Србија међу лидерима у Европи по броју вакцинисаних грађана, са 30 одсто потпуно вакцинисаних, што је двоструко више од европског просека.

Стоиљковић је навела и да је сарадња Института "Торлак" и Руског фонда директних инвестиција успешан пример сарадње две земље у време кризе.

Захвални смо руском државном руководству и руководству Руског фонда на подршци Торлаку и Србији, рекла је она и посебно истакла улогу председника две земље Владимира Путина и Александра Вучића, захваљујући којима, како је рекла, Србија постаје прва земља у Европи која ће производити руску вакцину на својој територији.

Након обраћања, Стоиљковић је замолила председнике Путина и Вучића да јој одобре да притиском на зелено дугме покрене производњу вакцине Спутњик В.

Председник Вучић истакао је раније данас да је поносан на овај посао, те да ће Србија понуди руске вакцине свим земјама региона, Европе и света, додајући да је то од изузетног значаја за наш фармацеутски и здравствени систем, који ће бити додтно ојачан.

Осим у Србији, производња руске вакцине почиње и у Аргентини, а тим повом обратио се и аргентински председник Алберто Фернандес.
 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести