Почињу пријемни испити овогодишњег уписног рока у средњим школама

Први пријемни испити у овогодишњем уписном року у средњим школама почињу данас, и то у гимназијама које имају билингвална одељења.
Prijemni_Srednja_Skola_05-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

У Војводини таква одељења постоје само у Гимназији “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, у којој је расписан конкурс за попуну по 15 места у одељењима са делом наставе на француском, енглеском немачком и руском језику.

Као и ранијих година, и ове је највећа навала на билингвално српско-енглеско одељење, за које су стигле 94 пријаве. За одељење где се део наставе одвија на немачком стигло је 29 пријава, за оно где су часови и на француском 17, а за одељење у којем се учи део градива на српском, а део на руском језику 16 пријава. Сви осмаци пријављени за упис на ова одељења данас ће полагати писмени део испита из страног језика за који су се пријавили, а у недељу усмени. На писменом испиту могуће је освојити максимално 15 бодова, а услов за излазак на усмени је бар девет бодова. Усмени испит носи максимално пет бодова, а за упис је потребно укупно бар 14 бодова.

Пријемни испити, зависно од врсте, трајаће до 4. јуна, а већ 5. јуна биће познати прелиминарни резултати у гимназијама које имају билингвална или одељења за таленте. У музичким, балетским и школама за дизајн прелиминарни резултати знаће се 6. јуна, када ће се подносити и жалбе , да би коначни резултати у свим школама и одељењима за које се полажу пријемни били објављени 7. јуна.


Информатика и рачунарство

Овогодишњи упис у школама и одељењима за таленте специфичан је и по томе да је много школа расписало конкурс за упис у гимназијска одељења за ученике талентоване за информатику и рачунарство. У Војводини по једно одељење планирано је у Темерину, Руми, Сремској Митровици, Сомбору, Суботици, Панчеву, Ковину, Зрењанину и Кикинди, као и у Бачком Петровцу, где би настава била на словачком, и у Сенти, где би била на мађарском. Да ли ће ова одељења бити и отворена, зависи од тога колико кандидата ће после пријемног стећи услов за упис.


Иначе, судећи бар према пријавама које су ове године стигле у новосадску Гимназију “Јован Јовановић Змај”, која једина има све врсте гимназијских одељења за таленте, интересовање овогодишњих малих матураната за ова одељења је прилично велико. Наиме, за 40 места у два специјална математичка одељења стигло је 106 пријава, за 60 места у три одељења за рачунарство и информатику има 180 пријава, за 20 места за основце талентоване за физику пријавило се 69 кандидата, а за овогодишњу новину у нашем образовном систему - гимназијско одељење за ученике телентоване за хемију и биологију, у којем такође има 20 места – стигле су 122 пријаве. И мада су укупно у ову гимназију стигле 633 пријаве, с обзиром на то да се исти тест из математике полаже и за математичка и за информатичка одељења, а могуће је овај тест изабрати на пријемном и за одељења талената за физику, те су осмаци могли истовремено да се пријаве и за сва ова три смера, пријаве за 200 места у билингвалним и одељењима за таленте у овој гимназији поднела су 353 ученика.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести