Покренута иницијатива за успостављање  награде „Никола Тесла”

„Поступај увек праведно. То ће неким људима пружити задовољство, а остале ће запрепастити”, рекао је Марк Твен, чувени амерички писац и пријатељ нашег Николе Тесле.
nikola tesla, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

А управо према највећем научнику, проналазачу, космополити и добротвору је учињена највећа неправда. Неправда у незахвалности човечанства према непревазиђеном проналазачу, изумитељу наизменичне струје, полифазних мотора и генератора, ротационог магнетног поља, радија и телеаутоматике. Геније на чијим патентима се заснива данашња енергетика, информационе технологије и телекомуникације…

Разумети Теслу захтева један високо морални принцип. “Ако нисте добар и моралан човек, ваша матрица неће одговарати, односно нећете успети да материјализујете вашу намеру” каже проф др Велимир Абрамовић, један од најбољих познавалаца Тесле и његових дела.

Неправда је и у забораву нашег народа који се пробуди и побуни само онда када славног научника својатају “браћа” Хрвати. А Тесла заљубљеник у свемир и његову бурну хармонију. Саткану од етичке компоненте и јединства духа и материје.

Управо због тога, Академија наука и уметности Републике Српске, покренула је иницијативу о формирању Српске академске и пословне заједнице која је добила задатак установљења космополитског признања “Никола Тесла”, не као пандан Нобеловој награди, већ као награда која ће се додељивати сразмерно доприносу изградње и хуманизације живота на планети.

Овом иницијативом оживљавамо 99 година стару идеју америчког научника Артура Кемптона који је, примајући Нобелову награду узвикнуо: “Тесла заслужује захвалност човечанства!”

Иницијативу је подржао и председник САНУ, академик Владимир С. Костић, као и многи други научници и истраживачи који су се бавили Теслиним ликом и делом. 

Дневник подржава ову акцији и у сарадњи са Media inventom ће објављивати изјаве свих који подржавају ову иницијативу.

 

 

Проф. др Велимир Абрамовић:

“Срби су светска техничка нација и Тесла је доказ за то. Сјајна је иницијатива установити Теслину награду, а још боље  би било да се изгради Теслин Институт и Универзитет, са лабораторијом за Етарску физику”.

 

Перо Зубац, песник:

“Радује ме иницијатива о установљењу Теаслине награде. Они који одлучују о лауреатима ваљало би да буду из света  “теслијанаца”, оних који проучавају и чувају од заборава дело Николе Тесле. У записима Теслиног пријатеља Радоја Јанковића, Генералног конзула Краљевине Југославије у Чикагу и Њујорку, блиског Теслиног пријатеља, има и ова реченица: “Тесла ми је пре неки дан рекао да му је нуђена прва Нобелова награда (тек пошто је установљена), али да је Тесла ту награду одбио.  Награда не треба да буде новчана. Таква не би личила на Николу Теслу. Како је Никола Тесла понео у Америку свеску својих песама, која никада до сада  није пронађена, мени би и највећа награда била да се та свешчица пронађе”.

 

Горан Марјановић, истраживач, новинар и публициста:

“Ваша идеја установљења КОСМОПОЛИТСКОГ ПРИЗНАЊА НИКОЛА ТЕСЛА је одлична и долази у прави  час. “Космополитског” - јер је и Никола Тесла био космополита - хуманиста високо моралних назора, који је цео свој живот посветио добробити човечанства. “Никола Тесла” - јер је његово име постало синоним Светлости, Хуманости и Доброте, симбол Истине, Хармоније и склада са Космосом и Природом. Живимо у времену када се рађају невероватно интелигентна, виспрена и бескрајно радознала деца жељна нових знања и спознаја. Установљење оваквог признања - које би додељивали компетентни људи, доказани стручњаци из света науке, образовања, привреде, културе и спорта - био би - поред награде заслужнима - уједно и велики мотив и потицај младима, за нова истраживања и промишљања Реалности, за унапређење постојећих теорија и остварење нових и напреднијих технологија заснованих на лику, делу и наслеђу Николе Тесле”.

 

Мајкл Ђорђевић:

“За сво време мог стваралачког битисања у мојој другој домовини, установљење планетарног признања “Никола Тесла” је најбоља, најинвентивнија и најпродуктивнија иницијатива која је стигла до Америке...

Свака Вам част на преданости, посвећености, ентузијазму и визији . Никола Тесла заслужује свако  поштовање. Највећи, најплодоноснији, најмилосрднији становник и  научник планете је непоновљиви геније. Сачекаћемо, можда ће неко од наших младих талентованих научника одгонетнути оно његово стваралачко обећање – светски систем за бежични пренос силе и интелигенције. За добробит, а не уништавање човечанства”.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести