Положени венци на споменик Зашто поводом 23. годишњице

БЕОГРАД: Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас цвеће на споменик „Зашто?” у Ташмајданском парку радницима Радио-телевизије Србије настрадалим током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године.
с
Фото: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ bg

Венце су положили чланови породица, колеге и пријатељи погинулих радника и представници Министарства културе и информисања, саопстио је градски Секретаријат за информисање.

Младеновић је овом приликом изјавио да је 24. март датум кога се сећамо са великом тугом и када одајемо пошту онима који су страдали током НАТО агресије 1999. године.

"На овом месту код Радио телевизије Србије питамо се сваке године зашто? Зашто је 16 дивних људи морало да страда радећи свој посао и не угрожавајући никога. Тада је речено да су они били колатерална штета и да је зграда РТС-а била легитимни циљ. Оно што је уследило након 24. марта 1999. године јесте 78 дана бомбардовања, не само војних циљева него и цивилних", истакао је Младеновић.

Он је подсетио да су бомбардовани путеви, болнице, мостови, порушена је и инфраструктура у вредности на десетине милијарди долара.

"Имали смо више од две и по хиљаде погинулих, десетине хиљада рањених и све оно што је остало после тих дана бомбардовања је катастрофа од које се и данас опорављамо", рекао је Младеновић.

Он је додао да се инфраструктуре обнављуају, зграде се поправљају и граде нове, али да се животи не могу вратити.

"Окупљајући се на овом месту и питајући се зашто, желимо да се ово никоме никада не догоди. Сведоци смо да се такве ствари и данас дешавају и то недалеко од нас. Још више нас боли лицемеран став и оно што изјављују представници НАТО-а да је њихова акција „Милосрдни анђео” била оправдана, јер је спречавала геноцид", рекао је Младеновић.

Он је додао да је суштина у томе да су имали намеру да отцепе део територије суверене и самосталне државе и да су у томе делимично успели, успели су да тамо лоцирају своје снаге и да већ 23 године држе ту територију државе Србије.

"Ниједно страдање човека није оправдано када имате такву врсту агресије која се нама десила пре 23 године. Уз пошту и сећање на све страдале током 78 дана НАТО агресије и ове године порука је да се ово никоме никада више не деси", казао је Младеновић.

У име породица погинулих радника РТС-а, Мирослав Медић је истакао да се 24. марта сећамо као дана када је почело злочиначко бомбардовање наше земље.

"Месец дана после 24. марта бомбардована је и зграда РТС-а. Тада је погинуло шеснаесторо наше браће, рођака, пријатеља и колега. Разорена је зграда иако су знали да у њој сваке ноћи има између 150 и 160 људи. И данас се питамо као и пре 23 године зашто је то морало да се деси", рекао је Медић.

 

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести