Помоћ Каритасовог Деканата Нови Сад становницима ромских насеља

Координаторка пројекта Каритасовог Деканата Нови Сад Анита Говља рекла је на прес конференцији да се „након незапамћених поплава које су погодиле нашу земљу у мају 2014. показало веома неопходним спровођење пројекта заједно с Каритасом Аустрије и Министарством унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације Републике Србије“.
nepogode
Фото: Dnevnik.rs

Циљ је да кроз различите активности припреми заједницу за бољи одговор у случају елементарних непогода.

„У протеклом периоду, између осталог, на ову важну тему остварен је и пројекат, који је обухватио едукацију ромске деце и њихових наставника“, додала је Анита Говља.

Шта су елементарне непогоде, како превентивно деловати да не дође до природних несрећа, како се заштитити, најважније су теме о којима се говорило у ромским насељима у три града у Војводини и околним селима, обухваћеним програмом који је спроводио Каритас Деканата Нови Сад “Заштита животне средине и превенција последица природних несрећа”.

Пројектом је било обухваћено преко 1.000 људи у седам ромских насеља у Новом Саду (Адице, Велики рит), Суботици, Врбасу, Ђурђеву, Куцури и Чантавиру. Преко 1.000 деце учествовало је на више од 20 радионица на ову тему, као и око 40 наставника, учитеља, психолога, дефектолога и ромских асистената.

Одраслима у ромским насељима представљен је и подељен “Породични приручник за заштиту од елементарних непогода”, о коме је, као и о целокупнм раду Каритаса Србије на пољу смањивања ризика од елементарних непогода, на конференцији говорила мр цивилне заштите Јована Лончаревић.

За ученике нижих разреда на часовима с ромским педагошким асистентима у трајању од једног школског часа разговарало се о елементаним непогодама, подељене су брошуре с основним информацијама на ову тему, организован је квиз знања и приказана је луткарска представа “Херман у потрази за савршеном шкољком”. Представу су за децу у ромским насељима реализовала деца из новосадске ШОСО “Милан Петровић”.

„Важно је напоменути да смо успели да остваримо две инклузије – деца из наше школе су млађим другарима направила лутке и припремила дивну представу. Маштовите идеје и спретне руке начиниле су чуда, деца су врло добро примила и сигурно усвојила савете и поуке из ове упечатљиве представе“, рекао је Петер Тот, наставник и водитељ Графичког студија школе “Милан Петровић”.

Ромска педагошка асистенткиња Љиљана Лекић изнела је да је велика заинтересованост многих школа које, на жалост, нису у овом периоду биле обухваћене пројектом, за приказивањем ове луткарске представе и да је план да се у будућности то и оствари. Поред представе, шоле су заинтересоване и за радионице, што нам, како је рекла, говори да је тема занимљива и надасве корисна и да је потребно и даље развијати овакве пројекте у оквиру превенције, а да би се смањио ризик од елементарних непогода.      

Текст и фото: Б. Опрановић

Пожари у центру пажње

У центру пажње су пожари, који су, на жалост, врло чести у ромским насељима, јер су куће трошне и од запаљивих материјала, ложи се ватра и кува се на отвореном. Уз то, ова насеља су готово увек у близини депонија смећа, фабрика, бара, гробаља и у њима су, због недостатка воде, канализације и струје, врло лоши и нехигијенски услови живота. Све то повећава ризик од избијања и дешавања разних несрећа и непогода. По исраживањима покрјаинског омбудсмана од 93 ромска насеља 37 су сламови, а половина од укупног броја је смештена на ризичним теренима по здравље и живот.

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести