Помоћ за још 77 парова за вантелесну оплодњу

У Покрајинској влади данас су потписани уговори о суфинансирању трошкова биомедицински потпомогнуте оплодње за друго, треће и свако наредно дете, а право на ова средства из

 покрајинског буџета остварило је 77 парова из целе Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе Ðорђе Милићевић је, пожелевши успех овим паровима у добијању потомства, рекао да је Покрајинска влада за мере пронаталитетне политике обезбедила средства у покрајинском буџету у овој години и да ће се те мере наставити и у наредном периоду.

Милићевић је поручио да прелепи тренутак рађања није радост само за родитеље, породицу у пријатеље, него и за цело друштво.

"И у Војводини, као и у целој Србији, стопа наталитета је, нажалост, нижа од стопе морталитета. То је, можда, најнегативнији тренд савременог доба који нам, ако се не заустави, прети биолошким нестајањем. Зато је и финансијска подршка биомедицински потпомогнутој оплодњи важна мера пронаталитетне политике, са чијом применом ће Покрајинска влада наставити", рекао је он.

Милићевић је истакао да као друштво морамо стварати и ширити оквир мера за повећање наталитета, стварањем стабилног и економски просперитетног друштва у којем ће бити мање стрепње за будућност.

"То је друштво у којем ће сигурних радних места бити више, а егзистенција наших породица извеснија. У којем ће амбуланте и болнице бити опремљеније, школе уређеније, околина у којој живимо чистија, а међусобна, пре свега породична љубав искренија и несебичнија", казао је он и додао да је то друштво за које се ми данас боримо.

Уручивању уговора присуствовао је и Митар Паликућа са породицом.

Наш успешни стонотенисер, који је освојио бронзану медаљу на Параолимпијским играма 2016. године у Бразилу, окупљеним паровима који желе децу поручио је да не постоје препреке које се не могу савладати и изнео свој пример.

Захвалио се Покрајинској влади, која је финансијски помогла да његова породица добије нове чланове. Наиме, поред сина, породица Паликућа је добила и близнакиње које сада имају три и по месеца. Митар Паликућа је тако постао промотер овог програма Покрајинске владе, наводи се у саопштењу покрајинске владе.

Програм суфинансирања трошкова вантелесне оплодње за друго и свако наредно дете, као и друге мере демографског развоја, реализује се преко Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Данашњим потписивањем уговора започиње један нови циклус.

Покрајински секретар Предраг Вулетић је навео да је у Војводини негативан природни прираштај, да се жене и мушкарци све касније одлучују на родитељство и да има све више парова који се одлучују за рођење само једног детета.

"Насупрот томе, имамо парове који желе потомство а имају тешкоће да то остваре. Број парова који имају тешкоће са зачећем креће се између 15 и 17 процената. Једно од решења је и мера биолошки потпомогнуте оплодње. Мера нашег секретаријата ипак није медицинска, већ демографска, јер подстиче рађање другог, трећег и сваког наредног детета у породици. Ово је, пре свега, људска мера“, рекао је Вулетић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести