Поплављено више од 600 објеката, вода се повлачи

БЕОГРАД: У општинама у којима је проглашена ванредна ситуација поплављено је више од 600 објеката и евакуисано 312 људи, каже начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту при МУП-у Горан Николић.
poplave
Фото: Tanjug (S. Petrović, ilustracija)

Он је за Танјуг рекао да је последња евакуација била јуче пре подне, да се сада ради на испумпавању воде и санацији терена.

Полако се смирује ситуација, воде се враћа у корита. Надамо се да ће остати тако, бар су такве најаве РХМЗ, нагласио је он и додао да ће екипе остати на терену док се све не санира.

На питање каква је ситуација у Сирчи код Краљева и да ли је тачно да угинуле стоке има по улицама, Николић каже да су њихове екипе на терену, али да од њих нису добили податак да је ситуација драматична.

У Сирчи и околини Краљева било је доста проблема, тамо је и доста мостова однето, али за стоку немамо податке. Предстоји излазак ветеринарске комисије на терен, у свим поплављеним местима ради се дезинфекција објеката и улица преко локалних штабова за ванредне ситуације, појаснио је он.

Додаје да систем функционише добро, да штаб нон-стоп заседа, да је на снази и даље ванредна ситуација, јер је лакше организовати санацију.

Често нас питају зашто још траје ванредна ситуација када је прошла опасност, али мора да се санира све, да се испумпа вода, а то је лакше када је проглашена ванредна ситуација, појаснио је он.

Већина људи који су евакуисани већ су се вратили у своје домове и чисте објекте.

Како је реч о бујичној поплави вода се није задржавала, већ се брзо повукла.

Вода се вратила у корита, остале штете

СВИЛАЈНАЦ: Председник Општине Свилајнац Предраг Милановић, изјавио је данас Тањугу, да се вода, која је озбиљно запретила становницима пет села ове општине, вратила у корита, али је иза себе оставила велике штете на путевима и засејаним њивама које су и даље под водом.

Велике су стете на пољским и локалним путевима, а у неким деловима вода је покидала водоводне цеви, додао је Милановић и највио почетак процене штета.

Он је истакао, да "тамо где смо извршили регулацију, река и потока, очистили их од смећа, проширили и продубили корита, није било никаквих проблема, а то говори да се мора радити на уређењу водотокова, то је најбоља превентива".

Свилајнац је у мају 2014. године, од катастрофалне поплаве, изливањем реке Ресаве, претрпео огромне материјалне штете у инфраструктури, пољопривреди, привредним, друштвеним и стамбеним објектима, угинићима стоке на фармама.

Ванредно у Деспотовцу

ДЕСПОТОВАЦ: Штаб за ванредне ситуације општине Деспотовац, због поплављених домаћинстава у селу Јасеново и оштећења општинских путева, прогласио је ванредну ситуацију на подручју целе општине, саопштила данас Информативна служба општине.

Одлука је донесена синоћ око 21 сат, а "сви оспособљени правни субјекти и други имаоци механизације налазе се на терену и увелико раде на санирању штета", стоји у саопштењу.

У саопштењу, које је јуче, пре проглашења ванредне ситуације, достављено медијима, се наводи да "потоци и бујучне воде праве проблеме и да је поплављено око 1.000 хектара земљиста у селим Плажане, Милива, Велики Поповић, Јасеново и Медвеђа".

"Водотокови другог реда поплавили су пет мостова и активирали клизиште у Миливи а у Јасенову је вода ушла у неколико кућа", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести