Поповић: Циљ оснивање већег броја стартап компанија у регионима Србије

БЕОГРАД:  Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са руководиоцима осам Регионалних иновационих стартап центара из целе Србије и том приликом са њима разговарао о изазовима са којима се суочавају у развоју локалних иновационих екосистема, као и плановима за даљи иновациони развој средина у којима су ови стартап центри основани.
popovic, tanjug
Фото: Tanjug

Поповић је указао да је главни задатак стартап центара да пруже подршку у оснивању што већег броја локалних стартап компанија, чија ће решења, према његовим речима, данас помоћи у подизању конкурентности локалне привреде, а сутра можда наћи примену на глобалном тржишту, мењајући и олакшавајући животе милиона људи у свету. 

Министар је навео да је Србији потребан већи број стартап компанија, указавши на податак да према истраживањима Стартап Џинома из Сан Франциска, на територији Београда и Новог Сада, послује између 200 и 400 стартап компанија, док се, на пример, у Тел Авиву, који има приближан број становника, годишње оснива 1.300 стартап компанија.

Он је у разговору са представницима иновационих стартап центара из Горњег Милановца, Ваљева, Чачка, Пирота, Нове Пазове, Зрењанина, Суботице и Крушевца, навео да ће Влада Републике Србије и следеће године наставити да реализује програм подршке иновационим стартап центрима у регионима, наводи се у саопштењу из његовог кабинета. 

Поповић је нагласио да Република Србија улаже у изградњу капиталне иновационе инфраструктуре 60 милиона евра и да ће то омогућити да у најважнијим универзитетским центрима у Србији, као што су Београд, Нови Сад и Ниш, млади људи имају најбоље услове за иновациони развој. 

Он је указао да држава жели да омогући и младима у регионима да имају најбоље услове за развој својих иновационих и предузетничких потенцијала. 

Зато, према његовим речима, кроз оснивање регионалних стартап центара, млади не само да су добили прилику да раде на најсавременијој технолошкој опреми која постоји у тим центрима, него још важније, да имају стручну, односно менторску подршку, како да своје идеје развију у производе и услуге које ће наћи примену на тржишту.

Министар је указао да је захваљујући снажном партнерству са НР Кином у области иновација и технолошког развоја, обезбеђено да представници српских Регионалних иновационих стартап центара буду упућени на студијско путовање у Кину, где са колегама из целог света, уз менторство кинеских стручњака, подижу своје стручне капацитете и стичу нова искуства из области управљања стартап центрима и пословним инкубаторима. 

Он је истакао да је до сада његов кабинет већ упутио десеторо представника српских иновационих стартап центара на обуке у Пекинг, Нањинг, Шангај, Шенџен, Ханџоу, а да ће их до краја године упутити још петоро.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести