Поповић: Потписан споразум о производњи „Спутњик В“ у Србији

БЕОГРАД, 5. априла (Тањуг) - Институт Торлак данас је потписао Споразум о трансферу технологија с Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом Генеријум о процедурама и технологијама неопходним за производњу руске вакцине Спутњик Ве у Србији, саопштио је министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу с Русијом Ненад Поповић.
sputnjik
Фото: Танјуг (видео)

"Од овог тренутка за Торлак су отворени подаци везано за производњу вакцине Спутњик Ве коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију Гамалеја. Ради се о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење", казао је Поповић.

Најавио је да ће у Институту Торлак током априла бити произведене три валидационе серије вацкине Спутњик Ве.

"Узорци из ових валидационих серија биће послати на контролу квалитета у Институт Гамалеја у Москви. Након што Институт Гамалеја потврди валидност узорака произведених у Торлаку, Институт Торлак креће са производњом вакцине. Очекујемо да се то догоди до 20. маја ове године", објаснио је Поповић.

Он је указао да би Србија тиме постала прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик Ве.

Изразио је захвалност руском председнику Владимиру Путину, руској Влади, Руском фонду директних инвестиција, Институту Гамалеја, компанији Генеријум и Институту Торлак, који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против корона вируса на својој територији.

"Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима, Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности", закључио је Поповић.

Торлак добија техноголију за Спутњик, производња крајем маја

Институт Торлак потписао је данас Споразум о трансферу технологија са Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом Генеријум, којим руска страна преноси српској податке о процедурама и технологијама неопходним за производњу вакцине Спутњик Ве у Србији.

Ово је саопштио министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић наводећи да су од овог тренутка за Торлак отворени подаци у вези с производњом вакцине Спутњик Ве коју је развио институт Гамалеја.

Додао је да је реч о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење.

Поповић је најавио да ће на Институту Торлак током априла бити произведене три валидационе серије вацкине Спутњик Ве.

Додао је да ће узорци из ових валидационих серија бити послати на контролу квалитета у Институт Гамалеја у Москви, а након што се потврди валидност узорака Торлак ће кренути с производњом вакцине, што се очекује до 20. маја.

Поповић је најавио да би Србија тиме постала прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик Ве.

Министар је изразио захвалност руском председнику Владимиру Путину, руској Влади, Руском фонду директних инвестиција, Институту Гамалеја, компанији Генеријум и Институту Торлак, који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против корона вируса на својој територији.

"Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности", навео је Поповић.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести