Поповић: Прве дозе "Спутњик В" из Торлака за 15 до 20 дана

БЕОГРАД: Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић изјавио је данас да би прве количине вакцине "Спутњик В" из "Торлака" могле да буду готове за 15-20 дана.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

Поповић је за РТС рекао да је тим из Србије јуче примио цео тим Руског Националног института за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" на челу са директором и да им је уручен сертификат за производњу "Спутњик В" вакцине на "Торлаку".

Према његовим речима, у престижном руском институту је утврђено да је све потпуно исто као када се вакцина производи у Русији.

"Одали су нам признање да смо земља која је у најкраћем року успела да спроведе у дело договорено и да заврши поступак. Контролисано је 18 параметара на основу којих је донета одлука", навео је Поповић.

Поповић је најавио да ће у наредних 10 - 15 дана кренути супстанца из Русије, која ће долазити у специјалним амбалажама, а да цвхе "Торлак" имати 10 до 15 дана да искористи ту ступтанцу.

Навео је да би за почетак на "Торлаку" требало да буде произведено око 100.000 вакцина и да се прве дозе могу очекивати за 15 до 20 дана.

"Вакцина са "Торлака" биће по светским стандардима", нагласио је Поповић.

Он је рекао да су Влада Србије и председник одлучили да уложе у "Торлак" 50 милиона евра у најзахтевнију опрему, како би од следеће године почео цео циклус производње, да се не добија више супстанца из Русије.

Поновио је да тога не би било да није било договора председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

Руски Национални институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" потврдио је квалитет вакцине произведене на "Торлаку" и одобрио да се она производи у Србији.

Србија је тако прва земља у Европи која ће производити ту вакцину.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести