Порфирије и Абазовић: Постигли смо договор и сагласност о Темељном уговору

БЕОГРАД: Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је после састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да су постигнути договор и сагласност око Темељног уговора, да је текст усаглашен и да сада треба да прође кроз Синод СПЦ и буде потврђен, након чега ће бити договорен датум потписивања.
2
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

"Полазећи од чињенице да је црква одвојена од државе и да наша црква где год има своју јурисдикцију апсолутно поштује сваку државу и њене законе", рекао је Порфирије.

Каже да је се ушло у завршну завршну фазу израде Темељног уговора.

"И овог тренутка мислим да могу да кажем да је постигнут договор и да је постигнута сагласност око Темељног уговора, с тим што мора да се испоштују и процедуре и када је реч о Влади ЦГ и СПЦ. Постојећи текст који је усаглашен мора да прође кроз Синод и буде потврђен и прихваћен и ако Бог да буде све у реду, онда ћемо приступити договору око датума потписивања", истакао је патријарх.

Он је истакао да ће када све буде завршено око потписивања Темељног уговора то допринети и нормализацији односа између дрржаве ЦГ и СПЦ.

Абазовић је након данашњег разговора са патријархом Порфиријем рекао да је да су процедуре око усаглашавања текста Темељног уговора завршене на нивоу радних група у Црној Гори и да ће се оне сада наставити на влади и у оквиру СПЦ.

Како је навео када све буде готово споразум ће бити потписан у Црној Гори у термину који буде договорен.

"Ако све прође у добром духу и како треба питање Темељног уговора ће да буде решено на најбољи начин уз поштовање СПЦ и државе Црној Гори која је секуларна", рекао је Абазовић.

Изразио је захвалност поглавару СПЦ на конструктивном састанку и нагласио да му је увек задовољство да са њим размени мишљења.

Мислим да сви треба да идемо са порукама мира, то је будућност, регија је пробала све осим помирења и сарадње, изјавио је црногориски премијер.

"Пут где су сви незадовљни где су тенденције подела и тензија то није пут за било које друштво.Поштовати устав, међународно право и секуларност државе Црне Горе је пут коме тежимо", поручио је Абазовић уз напомену да свако треба да ради свој посао у домену онога што предвиђа закон.

Megido
30.06.2022 • 13:20
,,Patrijarh je pozdravio napor da dođe do saglasnosti, a ako Bog da i da potpišemo taj ugovor".
Bog nikada ne podržava političko-religiozne igre ispod žita. Prava je blasfemija tako ga petljati u šurovanja licemernih crkvenih velikodostojnika i lukavih političara koji su premazani svim mastima. Ali, kako reče Isus kad su ga uhapsili isti takvi religiozno-politički elementi:,,Ovo je vaš čas i vlast tame.'' (Luka 22:53).
EUR/RSD 117.3108
Најновије вести