Порфирије: Однос Подгорице према СПЦ ништа бољи од Приштине

БЕОГРАД: Однос власти у Подгорици према српском народу, српској цркви, православљу, па и демократском поретку и начелима, ништа није бољи него однос привремених органа у Приштини, сматра митрополит загребачко-љубљански Порфирије.
porfirije
Фото: Tanjug (HINA/D.Kasap, arhiva)

Подсећајући на покушаје Приштине да средњовековни српски манастир у Новом Брду прогласи католичким, Порфирије за Вечерње новости упозорава да слична судбина чека и друге српске светиње на КиМ и у Црној Гори.

У катедралном храму Светог Николе извршили су експеримент ин виво, очигледну наставу не само за своје подгоричке ђаке.

Свима су нам јасно показали шта ће бити с Морачом, Савином, Ждребаоником и другим храмовима уколико попустимо у одбрани светиња, каже Порфирије.

Он додаје да ту истоветност намера Приштине и Подгорице и народ јасно осећа.

Зато се после молебана широм Црне Горе, у литијама масовно пева о Косову, Светом цару Лазару и косовским јунацима, додаје митрополит Порфирије.

На питање како гледа на оптужбе да државни врх Србије и Патријаршија, под плаштом заштите Срба распирују национализам у Црној Гори и на КиМ, он каже да је то за њега познато искуство.

Шта год да учините, одређеним групама у чије циљеве и пројекте се не уклапате, унапред сте криви. Тачно је да има веома гласних критика на рачун државне власти и српске цркве да не чине довољно за Србе на КиМ, а сада и у Црној Гори. А потом, када се очигледно покаже да то није баш тако, по строго утврђеном правилу, одмах се јавни простор уступа онима који тврде да Србија отима нечије територије, ремети идеалан живот у узорним демократским државама, напомиње Порфирије.

Он сматра и да треба подржати настојања државе да се обнови дијалог, како каже, Срба и Шиптара, и да се успостави какав такав суживот на том подручју.

Истиче и да је сада јасно и светским силама и Албанцима да се никада нећемо одрећи Косова и Метохије.

Сматра и да би свима било лакше када би о КиМ преговарали они који тамо живе.

Наше је да пронађемо мирно и трајно решење, каже Порфирије, и додаје да у проналажењу обострано прихватљивог решења морамо бити апсолутно сложни.

То су теме у којима власт и опозиција морају да сарађују, не сме се дозволити подела на патриоте и издајнике каже митрополит.

Још мање је морално злоупотребљавати најбитније питање за остварење уских интерес. Нароцито је важно да ми, као људи Цркве, избегнемо сваку врсту политиканског односа према Косову. Епископи и свештеници не треба да се опредељују између партија, сматра Порфирије.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести