Породица сиромашна, али не занемарује децу

Поводом случаја четворогодишњег дечака М. К. Који већ дуже време борави на лечењу у Дечијој болници у Новом Саду, а који је изазвао пажњу јавности, Центар за социјални рад

општине Кањижа се огласио саопштењем у коме истиче да у оквиру своје надлежности води бригу о породици чије се дете налази у новосадској болници. 

У саопштнеју се наводи да породица има шест чланова, од којих је четворо малолетне деце, те да су деца рођена 2007, 2011, 2012. и 2014. године, а да је четворогодишњи малишан мајчино друго дете по рођењу. Стамбени услови у којима живе су јако скромни, али испуњавају потребе породице јер имају купатило, кухињу и четири собе, а породица води рачуна о хигијенским условима.

Из Центра за социјални рад Кањиже прецизирају да је откако се малишан разболео, породица учинила све како би му обезбедила неопходне улове за раст и развој у складу с његовим здравственим стањем.„Родитељи брину о свој деци. Пошто немају својих редовних примања, живе од новчане социјалне помоћи, као корисници услуга Центра за социјални рад Кањижа.

Брачни друг мајке повремено обавља сезонске послове. Стручни радници Центра су им посветили посебну пажњу као многочланој породици. Од почетка рада са породицом није било импулса других институција, било здравствених или образовних, да било који од родитеља занемарује децу“, тврде у Центру за социјални рад Кањиже.

Како истичу у Центру, за све време болничког лечења детета, Болница је контактирала више пута Центар за социјални рад. Када је дете пуштено из болнице, очух детета је изнајмио аутомобил како би с породицом преузео бригу о детету.
„Теренском посетом, приликом које смо пружали подршку породици, могло се приметити да нису нарушени породични односи и да влада топла атмосфера унутар породице. Увидом у чињенично стање, утврђено је да је дете нешто више од три месеца непрекидно у болници. У овом периоду деда и очух су повремено посећивали дете.

Такође, родитељи су се редовно телефоном интересовали о стању детета, као што то и особље Болнице потврђује“, истиче се у саопштењу и додаје да са болницом контактира очух јер боље говори српски.
„Информисани су о могућности да један од родитеља може да борави у болници поред детета, али то право нису користили због потпуне језичке баријере код мајке и због најмлађег детета које је рођено 2014. године“, предочава се у саопштењу које је меиђима проследила директорка Центра за социјални рад Кањижа Тимеа Кљајић Барат.

Центар за социјални рад је институција надлежна за збрињавање детета у случајевима када је то оправдано, а из кањишке установе процењују да у случају наведене породице не постоје елементи за лишавање родитељског права, те нису испуњени законски услови да дете буде смештено у хранитељску породицу. Из кањишке установе уверавају да ће и даље у оквиру својих надлежности бити у контакту са другим институцијама и пружати подршку породици у обављању њене основне функције, бриге о деци.

М. Митровић

 

Дечак није напуштен

Породица четворогодишњег дечака М. К, како смо сазнали, живи у Хоргошу. Из разумљивих разлога заштите интереса детета и породице, из институција које се природом посла баве њиховом проблематиком, не могу се добити подаци о боравишту. Председник МЗ Хоргош Иштван Бачкулин рекао је да је чуо за случај, да је о упознат да дечак није напуштен од породице, али да нису у могућности да га обилазе, јер је Нови Сад удаљен 125 километара.
 

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести