Порођај ван породилишта све већи тренд, али и немали ризик

Порођај ван породилишта постао је својеврсни тренд у последње време, нарочито од како су се појавиле дуле, жене које помажу породиљама током доношења детета на свет.

Законски није обавезно да се жена породи у породилишту, али мора да има доказ, потврду о рађању детета, јер би иначе постојала могућност бројних злоупотреба, а не би ни дете могло да се упише у књигу рођених.

У новосадској Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине кажу како позитивним прописима није одређено да порођај мора де се изврши у здравственој установи.

- Жена може да се породи и у ванболничким условима, било задесно, било планирано својом одлуком, а водећи се интересима свог здравља и здравља свог детета. Оно што је прописано Законом о матичним књигама јесте обавеза да се свако рођење детета пријави надлежном матичару ради уписа у Матичну књигу рођених. Рођење детета у здравственој установи дужна је да пријави здравствена установа у којој је дете рођено на прописаном обрасцу. Рођење детета ван здравствене установе дужан је да пријави отац детета, а ако он није у могућности да то учини, други члан домаћинства, односно лице у чијем стану је дете рођено или мајка чим за то буде способна, ако ових лица нема или ако нису у могућности да пријаве рођење, лице које је сазнало за рођење – објашњавају законску регулативу рађања и поступак пријаве рођеног детета у Клиничком центру Војводине. - Ако су рођењу детета ван здравствене установе присуствовали лекар, односно бабица, пријаву рођења на прописаном обрасцу издају лекар, односно бабица која је присуствовала порођају.

Управник Клинике за гинекологију и акушерство др Драган Стајић каже како је у периоду од 2010. до 2015. године, годишње било између 15 и 22 порођаја ван породилишта.

- Током 2010. године 18 жена се породило ван Бетаније, 2011. године њих 20, године 2013. њих 18, 2014. године 13 жена, а прошле године ван Бетаније су се породиле 22 жене. У свим овим случајевима ради се о задесним порођајима, који се дешавају код куће или већи број у току транспорта до Клинике за гинекологију и акушерство. Пацијенткиње је у том случају довозила Служба хитне медицинске помоћи у пратњи лекара, који на Клинику доводе породиљу и новорођено дете, и доносе постељицу с пупчаником и овојцима, уклико су и они изашли после порођаја – објашњава др Стајић.

Када се жена породи ван болнице, те након тога дође до породилишта, дужност лекара, сестара и осталог особља Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине јесте да прегледају и жену и дете.

- Потребно је да се уради преглед и ултразвук породиље. Према медицинским индикацијама обављају се и друге медицинске мере, као што је вађење постељице, ушивање повреда порођајног канала и друге неопходне интервенције. Педијатар прегледа новорођенче и према медицинским индикацијама се примењују друге медицинске мере, а после обављених прегледа пацијенткиња се смешта на одељење са бебом – наводи др Стајић.

Неки лекари с којима смо причали сматрају да је порођај код куће и уз присуство дуле потенцијално опасан, јер ове жене нису лекари, нити хирурзи и немају ни знање ни опрему за случај компликација.

- Чак ни код жена које су се више пута порађале не може да се каже са сигурношћу да ће порођај проћи без проблема и компликација. Како ће се та жена снаћи у тој ситуацији, помоћи жени и детету? При томе, неке земље који су увеле праксу порађања уз дуле, од тога одустају, из простог разлога што се повећала смртност новорођенчади – испричао је овај лекар. Он истиче и да болнице имају сву опрему, као и стручан кадар, који може да реагује у критичној ситуацији, а свега тога нема у кућним условима порођаја.

Лекари напомињу да проблем у случајевима оваквих порођаја може да буде и доказивање материнства, јер не може неко да роди дете, а да за то нема доказ. Мора да постоји сведочење или потврда коју издаје медицинско лице које присуствује порођају, односно потребно је да се након порођаја обави преглед и мајке и детета. Уколико нема доказа, а жена одбије преглед, не може да се докаже и да је заиста родила то дете.

Љ. Петровић

 

Кривична пријава

Сестра новосадског политичара Андреја Фајгеља недавно се породила код куће, што је он објавио и на Твитеру. У више твитова навео је да његовој сестри због порођаја код куће прети кривична пријава.

- Сестра ми се породила код куће. Први дан отишла да пријави новорођенче, рекли да је починила кривично дело и претили да ће одузети дете – написао је Андреј Фајгељ.

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести