Потврђен мобинг у НИС-у, изостала цела пресуда

Бивша радница Нафтне индустрије Србије Биљана Миловановић, која је добила и судску потврду да је била жртва мобинга у овој компанији као и накнаду нематеријалне штете због претрпљених душевних болова због повреде части,

 припремала је захтев да се пресуде Основног суда и Апелационог суда у Новом Саду објаве у целости. Како нам је потврдила њена правна заступница др Енике Вег из Новог Сада, НИС је био обавезан да публикује целу пресуду, која садржи 33 стране, а не само изреку пресуде, која је јуче објављена у нашем листу, из које се не види начин на који су НИС, односно две раднице компаније, злостављале на раду Биљану Миловановић.

- Инсистирамо да се пресуда објави у целости, јер је на то НИС обавезан пресудом првостепеног и другостепеног суда. Он то није испоштовао, јер је у “Дневнику” објавио само изреку. Пресуда јесте обимна – 33 странице, али и кршење мојих права трајало је скоро годину дана. Дуга је историја мобинга и без целе пресуде се она не може разумети. Због тога тражимо да се одмах пресуда објави у целости под принудним извршењем, јер очигледно да добровољно НИС то не жели да уради – објаснила је за “Дневник” Биљана Миловановић.

На основу изреке пресуде коју је НИС објавио у нашем листу произилази се да је Основни суд у Новом Саду утврдио да су Биљану Миловановић на раду злостављале Јелена Хасина Живановић и Наташа Стаменковић. Оне су “злостављале на раду тужиљу Биљану Миловановић из Београда, а што је довело до тешког нарушавања њеног професионалног и личног угледа и части”. У изреци се НИС-у, као и Јелени Хасини и Наташи Стаменковић, забрањује “убудуће сваки облик понашања које представља злостављање на раду”.

Апелациони суд у Новом Саду преиначио је одлуку Основног суда само у погледу висине нематеријалне штете коју НИС треба да исплати Биљани Миловановић, па је она са 400.000 смањена на 200.000 динара са законском затезном каматом од дана пресуђивања до исплате. Све остале одлуке Основног суда су потврђене. Поред тога, НИС има и обавезу да Биљани Миловановић исплати и 337.100 динара, са законском затезном каматом, на име трошкова парничног поступка.

Пре него што је Биљана Миловановић одлучила да пресавије табак и тужи НИС, у којем је проглашена технолошким вишком и остала без посла, била је запослена као симултани преводилац за руски језик и лектор. Она јуче није желела да говори о самој пресуди, истичући да чека да цела буде објављена јер је, како је нагласила, реч о обимним радњама и поступцима мобера. Сазнали смо да је Биљана Миловановић проглашена технолошким вишком те да је остала без радног места, а да је пре тога била пребачена у такозвани АТП. Међутим, Биљана Миловановић је и пре проглашења технолошким вишком имала интерну одлуку послодавца, дакле НИС-а, да је жртва мобинга.

- Нисам имала дилему да ћу бити проглашена за технолошки вишак и поред квалифакције и високих оцена које сам имала. Оно што је страшно јесте да је мом моберу, Јелени Хасини Живановић, од које је све и кренуло, дозвољено да одлучи о мом отказу, иако је јасно одлуком послодавца била изузета од тога. Наиме, већ сам имала признат мобинг на нивоу компаније, од стране послодавца - каже Биљана Миловановић. - Постојао је споразум о спречавању злостављања на раду, који послодавац није поштовао, није казнио мобере. Они су напредовали, а особа која је требало да ме заштити од мобера отпуштена је заједно са мном.

Биљана Миловановић додаје да ће бити спремнија да о злостављању на раду и заустављању личне каријере говори када НИС буде у целости, како је то Основни суд у Новом Саду и наложио, објавио пресуду.

Љ. Малешевић
 

 

 

Bivši radnik Nis-a
10.10.2014 • 11:57
Džaba presude suda u korist radnika kada će taj isti sud morati da preinači odluku u korist Nis-a, jer će politika odigrati ključnu ulogu u svemu. Svedoci smo da je pokrenuta istraga o kupovini, ali će se po svoj prilici na tome i završiti...smem se kladiti da će tako i biti!!! Da malo i uprostim stvari...JAČA KERA...
Анонимус
10.10.2014 • 19:32
Radnik sam NIS-a i mogu da vam potvrdim da je sve tačno, Al' i da je ovo najblaži oblik mobinga koji se tamo svakodnevno dešava.
Tačno je da su dve pomenute gospodje najveći moberi (pre svega Nataša Stamenković), Al' neprikosnoveni šampion mobinga ostaje Dmitri Fomeko.
Анонимус
14.10.2014 • 00:30
NIS je zlo! Ko nogom nije kročio taj ne zna šta je pakao... Međuljudski odnosi su nula, i više od nule, minus je debeli. Ima čast normalnih izuzetaka, koji bi hteli da rade i da se trude, ali od zlih i ludih nema mesta normalnosti.

Kategorije zaposlenih:
lud
lud i zao
zao
i čisto zlo...
van svake kategorije su naravno moberi... nek im je na duši sve što su uradili i neka ih stigne božja pravda bar jednom u životu!

Iskreni radnik NISa
An onimus
05.06.2018 • 18:26
Tacno sve sreca pa vise ne radim tamo...
EUR/RSD 117.5738
Најновије вести