Повлаче се све серије спреја минирин

Одлука је донета на основу неисправности у квалитету одређених серија лека.
Lek minirin Foto: privatna arhiva
Фото: Лек минирин Фото: приватна архива

Компанија Феринг фармацеутикалс д.о.о. Београд, носилац дозволе за лек у Републици Србији, обавестила је Агенцију за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) да добровољно повлачи све серије из промета лека минирин О 100мцг/мЛ, спреј за нос раствор, 5мЛ. Одлука је донета на основу неисправности у квалитету одређених серија лека. Како се наводи у саопштењу, током њихове реконтроле уочена је смањена запремина раствора у појединим бочицама, те је добијен резултат ван одобрене спецификације за садржај активне супстанце дезмопресин и помоћне супстанце бензалконијум- хлорид. Зато се из превентивних разлога са тржишта Републике Србије повлаче се све серије овог лека. Такође, сви примаоци се обавезују да издвоје преосталу залиху и врате добављачу.

Повлаче се серије Р14720Ф, рок употребе септембар 2022, Р14349К, рок употребе јули 2022, Р12226Е, рок употребе мај 2022, Р11526В, рок употребе фебруар 2022, Р11526М, рок употребе фебруар 2022, Пл4667Л, рок употребе септембар 2021, ПИ1706Џ, Рок употребе април 2021, П12969М, Рок употребе мај 2021, П12969Ф, рок употребе мај 2021, П11706Р, рок употребе април 2021, П11319Г, рок употребе јануар 2021, и П10416А, рок употребе јануар 2021.


Нежељене реакције

Као и сви други лекови, минирин може имати нежељена дејства, Уколико унос течности није ограничен према инструкцијама наведеним у овом упутству, у организму се може задржавати велика количина течности, што може проузроковати главобољу, мучнину/повраћање, повећање телесне масе, слабост, бол у стомаку, грчење мишића, вртоглавицу, конфузију, губитак свести, а у озбиљним случајевима конвулзије и кому. Веома често се јавља запушен нос, цурење из носа, пораст телесне температуре, нешто ређе несаница, лабилност, ноћне море, осећај нервозе, агресивност, крварење из носа, инфекција горњих дисајних путева, гастроентеритис, бол у трбуху, мучнина, повраћање, бол у трбуху, дијареја.


Минирин је раствор за назалну примену. Активна супстанца у леку дезмопресин и делује на исти начин као и природни хормон вазопресин, односно, регулише способност бубрега да концентрише урин. Раствор се користи као антидиуретско средство: - у терапији дијабетес инсипидуса централног порекла, код поремећаја функције хипофизе који доводи до стања екстремне жеђи и стварања велике количине урина. Такође, користи се код траумом изазване полиурије, односно, повећаног излучивања мокраће и полидипсије различитог порекла, односно, израженог осећаја жеђи праћеног повећаним уносом течности, као код људи код којих постоји недостатак антидиуретског хормона (АДХ) пролазног карактера, а након хирушког одстрањивања хипофизе, хируршког захвата у пределу хипофизе или због трауме мозга и лобање

Једна доза спреја је 0,1 мл раствора, што одговара до 10 микрограма дезмопресинацетата. Дозе мање од 10 микрограма се не могу применити са леком минирин. Терапијску дозу одређује лекар, на основу уринарног волумена и концентрације урина. Дозу треба подесити према трајању сна и балансираном уносу течности. Дневна доза је обично подељена на 1-2 појединачне дозе.    

И. Р.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести